Skip to main content
main-content
Top

10-03-2015 | Nieuws

Verbetering behandeling hart- en vaatziekten door hogesnelheidscamera

Een camera die een enorm grote hoeveelheid beelden per seconde opneemt moet het mogelijk maken om hart- en vaatziekten nauwkeuriger te onderzoeken.

De nieuwe camera is ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam en maakt 5.000 beelden per seconde, vele malen meer dan camera’s die momenteel nog worden gebruikt, zo meldt de NOS.

 

Zo’n 45.000 mensen per jaar ondergaan een katheteroperatie als hun vaten zijn verstopt door aderverkalking. De camera kan worden hierbij worden ingezet. Huidige camera’s maken in ongeveer vijf seconden een beeld van de verkalking in de bloedvaten, maar er ontstaat in die periode veel ruis door de hartslag. De hogesnelheidscamera van het Erasmus MC kan tussen twee hartslagen in een compleet beeld vaststellen.

 

Onderzoeker Tiansi Wang promoveert dinsdag 10 maart op de ontwikkeling van het apparaat, dat uiteindelijk over 2 à 3 jaar daadwerkelijk wordt ingezet bij mensen.

 

Door: NU.nl

 

Meer artikelen over Algemeen of Hart-, vaat- en longfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.