Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | origineel artikel | Uitgave 2/2015

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2015

Veiligheid en preventiemiddelen in de paardensport: perceptie van jonge ruiters en hun ouders

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 2/2015
Auteurs:
C.A. ten Kate, T.A. de Kooter, W.L.M. Kramer
Belangrijke opmerkingen
1 masterstudent geneeskunde, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Rotterdam
2 kinderchirurg-traumachirurg, Universitair Medisch Centrum Utrecht - Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht en Erasmus Medisch Centrum - Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam

Samenvatting

Inleiding:

Per jaar belanden 9900 ruiters op de Spoedeisende Hulp (SEH). Blessures uit de paardensport zijn ernstiger dan blessures uit andere sporten. De meest voorkomende paardrijletsels zijn hoofd/hersen-, neken aangezichtsletsel (HNF), torsoletsel en letsel aan de bovenste en onderste extremiteiten. De huidige beschikbare preventiemiddelen zijn een cap, een bodyprotector, veiligheidsstijgbeugels en aangepast schoeisel.

Methode:

Met behulp van een enquête werd de mening onderzocht van ruiters van 14 jaar of jonger, hun ouders en manegehouders ten aanzien van veiligheid van paardrijden en de huidige preventiemiddelen.

Resultaten:

De enquête werd ingevuld door 119 kinderen, 134 ouders en negentien manegehouders. Hieruit bleek dat, op één respondent na, iedereen een cap droeg. Een bodyprotector werd gedragen door 19,3% van de kinderen en 30,0% van de kinderen van de ouderrespondenten, met als voornaamste reden dat deze niet fijn zit. Rijervaring bleek geen rol te spelen in het gebruik van een bodyprotector, de veiligheids- of risicoperceptie. Ruim driekwart van alle respondenten vond paardrijden veilig of zeer veilig; het risico op botbreuken werd het grootst geacht. Als verbeterpunten voor de veiligheid werden genoemd: verbeteren/verplichten van beschermingsmateriaal, verbeteren van lesmethode met leren anticiperen op het gedrag van het paard en aanbieden van valtraining. Manegehouders benoemden lesmethode en valtraining als verbeterpunten. Een minderheid van alle groepen achtte het verplichten van het ruiterbewijs een positief preventiemiddel.

Conclusie:

Een cap wordt door de doelgroep veel gebruikt en ook als effectief beschouwd. Een bodyprotector wordt aanzienlijk minder gedragen, met als voornaamste reden discomfort en twijfel over de effectiviteit. Paardrijden wordt als veilig beschouwd. Verbeterpunten liggen bij het beschermingsmateriaal, de lesmethode en de valtraining.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2015 Naar de uitgave

trauma in beeld

Periostinterpositie