Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2011

01-06-2011 | voor de praktijk

Van het kenniscentrum medische keuringen in arbeid (KMKA)

Beroepsspecifiek PMO en aanstellingskeuring voor rijdend personeel in de ambulancesector ingesteld

Auteurs: Judith Sluiter, Carel Hulshof

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 6/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

In januari 2011 heeft Ambulancezorg Nederland (AZN) het sectorale preventief medisch onderzoek (in deze sector ‘PAM’ genoemd) en aanstellingskeuring voor rijdend ambulancepersoneel voor de sector ter beschikking gesteld. Vanaf 1 januari 2011 gaat AZN ervan uit dat alle arbodiensten/ bedrijfsartsen die activiteiten verrichten voor deze sector, dezelfde aanstellingskeuring en hetzelfde preventief medisch onderzoek uitvoeren voor rijdend ambulancepersoneel. In samenspraak met bedrijfsartsen en management uit de sector heeft het Coronel Instituut (AMC, Amsterdam) het afgelopen jaar gewerkt aan een update van de keuringen die in 2005–2007 voor de sector waren ontwikkeld.[1]-[4] Ook in de CAO van de ambulancesector zijn de keuringen voor rijdend ambulancepersoneel door sociale partners inmiddels opgenomen. Met de invoering heeft AZN voor de PAM een eigen elektronisch systeem laten ontwikkelen door het bedrijf Medecs. Arbodiensten of bedrijfsartsen die de PAM voor deze sector afnemen, dienen dit systeem vanaf heden te gebruiken. Bij de ontwikkeling van de keuringen en tijdens de bouw van het elektronische systeem zijn enkele bedrijfsartsen en personeelsmanagers uit de sector betrokken geweest. Met de ingebruikname van het systeem kan zowel op ambulancedienstniveau als op regionaal (Regionale Ambulancevoorziening, RAV-) niveau en landelijk niveau geanonimiseerde beleidsrelevante informatie worden verkregen over de belastbaarheid van het rijdend ambulancepersoneel. De ambulancediensten vragen bij AZN gebruiks- en inloggegevens aan voor de betrokken organisatoren en testafnemers en voor de bedrijfsartsen die bij hen onder contract staan (zie figuur [1]). Afhankelijk van iemands rol is bepaalde informatie uit het systeem leesbaar. Medische informatie op individueel niveau is uiteraard voorbehouden aan de bedrijfsarts van de betreffende dienst.
Literatuur
1.
go back to reference Sluiter JK, Frings-Dresen MHW. Aanstellingskeuring, en inhoud en organisatie van een periodiek arbeidsgezondheidskundige monitor voor de ambulancesector. Amsterdam: Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/ AMC/UvA, rapportnr. 05–06, 2005: 1–72. Sluiter JK, Frings-Dresen MHW. Aanstellingskeuring, en inhoud en organisatie van een periodiek arbeidsgezondheidskundige monitor voor de ambulancesector. Amsterdam: Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/ AMC/UvA, rapportnr. 05–06, 2005: 1–72.
2.
go back to reference Sluiter JK, Frings-Dresen MHW. Pilot-onderzoek implementatie periodiek arbeidsgezondheidskundige monitor (PAM) voor de ambulancesector. Amsterdam: Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/AMC/ UvA, rapportnr. 07–05, 2006. Sluiter JK, Frings-Dresen MHW. Pilot-onderzoek implementatie periodiek arbeidsgezondheidskundige monitor (PAM) voor de ambulancesector. Amsterdam: Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/AMC/ UvA, rapportnr. 07–05, 2006.
3.
go back to reference Ambulance Zorg Nederland. Aanstellingskeuring voor de Ambulancesector. Testprotocol en achtergronddocument. Voor organisator/P&O-medewerker, bedrijfsarts en doktersassistente, en testafnemers functionele testen. Maart 2010. Ambulance Zorg Nederland. Aanstellingskeuring voor de Ambulancesector. Testprotocol en achtergronddocument. Voor organisator/P&O-medewerker, bedrijfsarts en doktersassistente, en testafnemers functionele testen. Maart 2010.
4.
go back to reference Ambulance Zorg Nederland. Periodieke Arbeidsgezondheidskundige Monitor voor de Ambulancesector. Testprotocol en achtergronddocument. Voor organisator/ P&O-medewerker, bedrijfsarts en doktersassistente, en testafnemers functionele testen. Maart 2010. Ambulance Zorg Nederland. Periodieke Arbeidsgezondheidskundige Monitor voor de Ambulancesector. Testprotocol en achtergronddocument. Voor organisator/ P&O-medewerker, bedrijfsarts en doktersassistente, en testafnemers functionele testen. Maart 2010.
Metagegevens
Titel
Van het kenniscentrum medische keuringen in arbeid (KMKA)
Beroepsspecifiek PMO en aanstellingskeuring voor rijdend personeel in de ambulancesector ingesteld
Auteurs
Judith Sluiter
Carel Hulshof
Publicatiedatum
01-06-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 6/2011
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-011-0133-5

Andere artikelen Uitgave 6/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2011 Naar de uitgave

TBV in outline

TBV IN OUTLINE

verenigingsnieuws NVAB

VERENIGINGSNIEUWS NVAB