Skip to main content
main-content
Top

26-06-2011 | Nieuws

V&VN keert zich tegen bezuiniging GGZ

V&VN verwacht dat de rekening uiteindelijk weer bij de zorginstellingen terecht komt, als patiënten de eigen bijdrage niet betalen. Bij psychiatrische patiënten met een psychose of andere waanbeelden, is namelijk vaak geen ziekte-inzicht. Soms worden deze patiënten met dwang opgenomen.

Volgens V&VN is het niet duidelijk hoe het kabinet verwacht dat verpleegkundigen en andere hulpverleners omgaan met het informeren van de patiënt over de eigen bijdrage. Ook wordt de GGZ door het opnemen van een eigen bijdrage minder toegankelijk voor veel patiënten. Het risico bestaat dat de psychiatrische problematiek van een patiënt verder escaleren, met onwenselijke maatschappelijke gevolgen.

V&VN realiseert zich dat er bezuinigd moet worden maar zet vraagtekens bij het effect van de aangekondigde maatregelen in de GGZ. Didier Rammers, voorzitter van V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, ziet andere mogelijkheden om de medicalisering en dus het onnodig consumeren van GGZ-zorg tegen te gaan. “Behandel meer patiënten ambulant, in de eigen thuissituatie. Hiermee voorkom je verdere escalatie en opnames”, aldus Rammers.

V&VN is ook verbaasd over het onderscheid dat het kabinet maakt tussen somatische en psychische aandoeningen. "In veel beleidsnotities spreekt het kabinet over integrale zorgverlening, waarbij een samenhangende aanpak wordt bedoeld waarin lichamelijke, psychische en sociale aspecten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de bezuinigingsmaatregel worden de somatische en psychische aandoeningen juist compleet gescheiden", aldus de beroepsvereniging.

Op woensdag 29 juni vindt er in Den Haag een grote manifestatie plaats waarbij patiënten en medewerkers samen protesteren tegen de kabinetsvoorstellen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.