Skip to main content
Top

19-03-2015 | Nieuws

Twee winnende proefschriften op Wetenschapsdag Fysiotherapie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag Fysiotherapie op 18 maart jl. heeft het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) de proefschriftprijs uitgereikt aan twee proefschriften over de helmbehandeling bij baby’s en oefentherapie bij knieartrose.

De Wetenschapsdag stond dit jaar in het teken staan van de koppeling tussen praktijk en wetenschap en de thema’s ‘comorbiditeit en frailty’, en ‘de toekomst van fysiotherapie(wetenschap)’. Het WCF stimuleert, bevordert en subsidieert wetenschappelijk onderzoek en daarmee het wetenschappelijk handelen van de fysiotherapeut.

 

Dr. Renske van Wijk (vakgroep Health Technology and Services Research van de Universiteit Twente) stelde in haar onderzoek vast dat helmbehandeling voor gezonde baby’s met een matige tot ernstige schedelafplatting moet worden ontraden omdat de behandeling niet effectief blijkt, veel kost en bovendien leidt tot bijwerkingen. De helm wordt vaak voorgeschreven en tot begin 2013 werd de behandeling vergoed door de basisziektekostenverzekering en kregen in Nederland jaarlijks ongeveer 4.000 baby’s een helm, wat jaarlijks circa 5,6 miljoen aan zorgkosten betekende. Maar er is nooit onderzocht of de behandeling beter was dan niets doen. Uit onderzoek van Van Wijk blijkt nu dat de helmbehandeling niet effectiever is dan het afwachten van het natuurlijk herstel.

 

Fysiotherapeut dr. Jesper Knoop concludeert na zijn onderzoek dat oefentherapie met stabiliteitstraining voor patiënten met knieartrose geen meerwaarde heeft ten opzichte van oefentherapie zonder deze oefeningen. Beide therapieën zijn even effectief in het bestrijden van onder andere pijn en knie-instabiliteit. Bovendien bleek de oefentherapie ook effectief te zijn bij patiënten met ernstige artrose. Dit betekent dat knie vervangende operaties in sommige gevallen mogelijk worden uitgesteld. Het onderzoek van Knoop suggereert bovendien dat het versterken van de bovenbeenspieren erg belangrijk is bij de behandeling van knieartrose. In Nederland vinden jaarlijks 20.000 knieplaatsingen per jaar plaats, met totale kosten van ruim 200 miljoen euro.

 

Bron: KNGF
Beeld: Fotolia

Tip

Meer over bovengenoemde proefschriften:

 

Meer artikelen over Algemeen, Geriatriefysiotherapie, Kinderfysiotherapie, Manuele therapie, Revalidatiefysiotherapie of Sportfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.