Skip to main content
Top

02-06-2015 | Nieuws

Twee uur kantoorwandelen per dag houdt je gezond

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen met een kantoorbaan zouden tijdens hun werk minstens twee uur van hun stoel af moeten komen. Dit verkleint het risico op diverse ziektes, concludeert een internationaal gezelschap van experts in het tijdschrift British Journal of Sports Medicine.

De onderzoekers van onder meer University of Chester (UK) maakten een analyse van eerdere studies over dit onderwerp. Dit betrof zowel bevolkingsonderzoeken in de Verenigde Staten en Canada, als studies naar de gezondheids- effecten op proefpersonen die meer gingen bewegen. Hoewel meer onderzoek wenselijk is, stellen de onderzoekers dat het wetenschappelijk bewijs solide genoeg is om twee uur lichte beweging tijdens kantooruren aan te bevelen. Dit leidt volgens studies tot een beduidend lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige kankers.

 

Volgens de onderzoekers zouden werknemers zouden idealiter zelfs naar vier uur beweging per dag moeten; dan worden de beste resultaten verwacht. Verpleegsters, leraren en fabrieksarbeiders komen vaak al aan die uren, maar in veel andere beroepsgroepen wordt veel te weinig bewogen.

 

Volgens Gavin Bradley (mede-auteur) moet een begin worden gemaakt met het terugbrengen van het aantal uren dat zittend wordt doorgebracht op kantoor. Van alle tijd die we zitten is dat 70 procent op het werk. Bureaus die dermate in hoogte verstelbaar zijn dat je er ook staand achter kunt werken worden daarom van harte aanbevolen door het team van experts. Toch is te lang achter elkaar staan ook niet wenselijk. Om rugklachten te voorkomen raden de onderzoekers aan om even te gaan wandelen of een andere houding aan te nemen, zodra je iets in je onderrug begint te voelen.

 

Het advies van twee uur bewegen is volkomen zinnig, zegt Tibor Hortobagyi, hoogleraar bewegen en gezond ouder worden aan de Rijksuniversiteit Groningen en niet betrokken bij de Britse studie. Twee uur lijkt lang, maar alle onderzoeken wijzen erop dat het goed is om het onafgebroken op je stoel zitten, te doorbreken.

 

Bron: de Volkskrant
Beeld: Fotolia

Tip

Web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen

 

Accreditatie | 2 punten voor de registers algemeen en geriatrie
Tijdsduur | gemiddeld 2 uur

 

Beweegprogramma’s zijn niet meer weg te denken uit de fysiotherapie. Ook beweegprogramma’s voor ouderen zijn sterk in opkomst. Wat vinden de experts Erik Scherder en Ard Schenk van het nut van beweegprogramma’s voor ouderen?

 

In deze web-tv-uitzending geven Scherder en Schenk hun visie op beweegprogramma’s: met prikkelende standpunten en onderbouwd betoog over de preventieve en coachende rol van de fysiotherapeut bij de behandeling van de oudere patiënt. Ook zal ingegaan worden op de rol van bewegen en de executieve functies van de hersenen.

 

U kunt de uitzending on-demand bekijken, vanachter uw eigen computer. Ga voor meer informatie naar web-tv-uitzending De zin en onzin van beweeg- programma’s voor ouderen.

 

Meer artikelen over Algemeen of Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.