Skip to main content
Top

17-03-2015 | Nieuws

Trainingsprogramma voor patiënten met Huntington lijkt succesvol

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Voor mensen met de ziekte van Huntington werd drie maanden lang een experimenteel programma aangeboden in het expertisecentrum Topaz Overduin in Katwijk. Dit oefenprogramma ter verbetering van de conditie en spierkracht lijkt vruchten af te werpen. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Het trainingsprogramma van drie maanden en maakte deel uit van een internationaal onderzoek, dat uitgevoerd werd onder 42 deelnemers in Nederland, Engeland, Noorwegen en Duitsland. In Katwijk namen acht patiënten deel. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De ene groep volgde het trainingsprogramma en de andere groep zette zijn leven op gewone voet voort. De deelnemers aan het trainingsprogramma deden drie maanden lang drie keer in de week oefeningen onder begeleiding van Jessie van de Bent, een gespecialiseerde fysiotherapeut. Het programma bestond uit oefeningen ter verbetering van de conditie en spierkracht volgens gestandaardiseerde opbouwschema’s.

 

Neuroloog Anne van der Plas van het LUMC, tevens betrokken bij het onderzoek, over het belang van het onderzoek: “Ik wil patiënten oefeningen en methodieken met bewezen resultaten kunnen bieden. Ze moeten er immers wel baat bij hebben.’’

 

De onderzoeksresultaten zijn inmiddels doorgestuurd naar de Universiteit in Cardiff. Daar worden alle metingen geanalyseerd en met elkaar vergeleken. In de loop van dit jaar worden de resultaten bekend. De deelnemers van het oefenprogramma ervaren dat de kwaliteit van hun leven verbeterd is. Deelneemster Joke Arink (50) uit Amsterdam vertelt: “Ik had voorheen slechte dagen. Ik was moe, er kwam weinig uit mijn handen. Van de training merkte ik al snel resultaat. Ik dacht er moe van te worden, maar ik voel me juist fitter.”

 

Mensen met de ziekte van Huntintgon moeten wel een drempel over om deel  te nemen aan een intensieve training. Maar ook voor hen is het goed om in beweging te zijn. Deze conclusie lijkt voor de hand te liggen, toch is het goed als er een wetenschappelijke onderbouwing is, aldus een woordvoerster van Topaz Overduin.

 

Bron: Leidsch Dagblad

 

Meer artikelen over Algemeen.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.