Skip to main content
main-content
Top

11-05-2015 | Nieuws

Speciale diabetes-toolbox ramadan

Op 18 juni begint de ramadan. Speciaal voor diabetespatiënten onder de moslims en hun behandelaars heeft de Nederlandse Diabetes Federatie een zogenoemde toolbox Diabetes & ramadan uitgebracht. Deze is bedoeld voor behandelaars om de adviezen aan moslims met diabetes tijdens ramadan eenduidig te maken en de dialoog over deze lastige combinatie te bevorderen.

Nieuw in het ondersteuningsaanbod zijn negen geaccrediteerde nascholingen die - verspreid over het hele land - worden georganiseerd voor huisartsen, internisten, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Meer informatie over de nascholing, het bestellen en downloaden van de toolbox is te vinden op de website.

Nascholing

De nascholing ‘Diabetes en ramadan: maak het bespreekbaar!‘ biedt een verdere verdieping op het onderwerp; er wordt o.a. ingegaan op de behandeling, risico’s, valkuilen en praktische casuïstiek. Zorgverleners krijgen direct toepasbare adviezen en professionele antwoorden op hun vragen zodat zij beter het gesprek kunnen aangaan met hun patiënten die diabetes hebben en willen meedoen aan ramadan. Data en plaatsen zijn: 19 mei Urmond, 20 mei Amsterdam en Leiden, 2 juni Eindhoven, 4 juni Groningen en Rotterdam, 9 juni Alkmaar en 11 juni Venlo. De nascholing vindt in samenwerking met MSD Academy plaats, accreditatie is toegekend door de KNMG, NVvPO, NIV en EADV.

Lastige combinatie

Nederland telt ruim 900.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin velen van hen van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ondanks de mogelijkheid van vrijstelling, vasten elk jaar circa 70.000 moslims met diabetes tijdens ramadan. Dit jaar begint de vastenmaand rond 18 juni. Niet alleen voor patiënten, ook voor behandelaars kunnen diabetes en ramadan een lastige combinatie vormen. Daarom hebben de Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting, met medewerking van MSD, in 2012 het initiatief genomen hiervoor ondersteuningsaanbod te ontwikkelen.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.