Skip to main content
main-content
Top

17-07-2014 | Nieuws

Thuisbehandeling ook mogelijk voor longpatiënten

Een mooi voorbeeld van overbrugging tussen eerstelijnszorg en ziekenhuiszorg. Zo noemt huisarts Wieb van der Veen uit Lemelerveld het Chance@home project dat in de regio Zwolle thuis zorg verleent aan patiënten. Het project is gestart met hartfalenpatiënten maar staat nu ook open voor patiënten met een longembolie, klaplong en na een longoperatie. Een IC/CC verpleegkundige speelt een belangrijke rol in het project.

 

Het gaat bij Chance@home om ziekenhuiszorg die thuis wordt uitgevoerd. Longpatiënten worden voorzien van een speciale drain die wondvocht of overtollige lucht afvoert. Met de drain kunnen patiënten direct na de operatie vrij bewegen en zijn ze niet aan bed gebonden. Een verpleegkundige van het team met een IC/CC opleiding en getraind in het uitvoeren van lichamelijk onderzoek, komt dagelijks de bloeddruk, het gewicht en het medicatiegebruik controleren en dient speciale medicatie toe. De drain wordt gecontroleerd en het is mogelijk om een ECG te maken.

 

Huisarts Van der Veen heeft al enkele keren samengewerkt met Chance@home. “Ik ben onder de indruk van de intensieve begeleiding die dit team kan geven. De onderzoeken die thuis plaatsvinden, snelle aanpassing van de medicatie en de terugkoppeling naar mij over het het met de patiënt gaat. Ik heb als huisarts niet de tijd om die intensieve begeleiding thuis te geven.”

 

De methode is tien jaar geleden voor hartfalenpatiënten bedacht omdat patiënten steeds vaker moeten worden opgenomen als de aandoening langer bestaat. Bij iedere heropname wordt het ziekenhuisverblijf langer. Met het speciale verpleegkundigenteam kan de behandeling en het herstel ook thuis plaatsvinden. Als ziekenhuisopname toch geschikter blijkt, kan de verpleegkundige in overleg met de behandelend arts alsnog besluiten tot ziekenhuisopname.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.