Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Nursing 1/2016

01-01-2016 | Teamtraining

Teamtraining: de moeite waard?

Auteur: Mark de Jong

Gepubliceerd in: Nursing | Uitgave 1/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Om verpleegkundige teams naar een hoger plan te tillen, worden dikwijls trainingen gegeven in communiceren en samenwerking. Maar hebben deze trainingen echt het beoogde effect? Trainer Mark de Jong zet de voor- en nadelen naast elkaar.
Voetnoten
1
Met een containerbegrip bedoel ik een begrip dat een duidelijke betekenis lijkt te hebben, maar dat moeilijk concreet te maken is. Voorbeeld: ‘respect’: leg maar eens uit wat respect is en hoe je respect ‘doet’.
 
2
SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel of Actueel, Realistisch, Tijdgebonden.
 
3
Zie voor meer informatie over leerstijlen bijvoorbeeld het boek ‘Trainen, een praktijkgids’ van Karin de Galan (2003 of latere druk).
 
4
Deze vorm wordt wel ‘procesgericht trainen’ genoemd.
 
5
In trainingen als ‘omgaan met agressie’ werken rollenspellen m.i. wél goed. Door de rollenspellen in zo’n training kunnen mensen goed leren hoe te reageren op een agressieve patiënt of cliënt.
 
6
We zien dit gebrek aan veiligheid als een lastige bijkomstigheid van een (onbewuste) druk om het ‘gezellig’ te hebben in een team: hoe gezelliger, hoe minder kritische feedback, hoe meer geroddel en dus hoe onveiliger.
 
7
Feedbackregels kunnen behulpzaam, maar evengoed drempelverhogend zijn. Vaak geven mensen aan dat ze juist door feedbackregels geen feedback meer durven geven. ‘Ik moet eerst met iets positiefs beginnen en dat lukt me al niet’ of ‘Ik weet dat ik voor mezelf moet spreken, maar ik weet ook dat ik niet de enige ben die zich eraan stoort’. En dus denken mensen dat ze het ‘niet goed’ doen en het daarom maar beter helemaal kunnen laten. Te weinig wordt bij feedbackregels verteld dat het net is als met een protocol: geen doel, maar middel tot een doel. En soms niet het meest passende middel. Humor is een ander, soms heel efficiënt middel.
 
Metagegevens
Titel
Teamtraining: de moeite waard?
Auteur
Mark de Jong
Publicatiedatum
01-01-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Nursing / Uitgave 1/2016
Print ISSN: 1381-5911
Elektronisch ISSN: 2468-1431
DOI
https://doi.org/10.1007/s41193-016-0014-5

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Nursing 1/2016 Naar de uitgave

Zorgfoto van de maand

Herdenken

Redactioneel Marloes

Overgangsjaren

Column Hugo

Dure medicijnen