Skip to main content
main-content
Top

21-12-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Johan Aps en Het tandheelkundig jaar 2018

Prof. dr. Johan Aps is de laatste hoofdredacteur van het net verschenen en tevens laatste editie van  ‘Het tandheelkundig jaar 2018’. Al 38 jaar lang een ‘must-have’. Een jaarlijks naslagwerk met de laatste ontwikkelingen voor de tandarts practicus. Door gerenommeerde Vlaamse en Nederlandse tandheelkundige wetenschappers samengesteld in begrijpelijke taal. We stelden Johan Aps een paar vragen over zijn rol bij Het tandheelkundig jaar 2018.


Waar houdt u zich dagelijks mee bezig?

Momenteel werk ik als Clinical Associate Professor aan de University of Washington, waar ik alle lessen en practica orale beeldvorming geef. Daarnaast ben ik actief ik in de radiologie kliniek en protocolleer ik cone beam CTs die van buitenaf naar de universiteit worden gestuurd.  Bij de school voor tandheelkunde ben ik lid van een aantal commissies, zoals het Admissions Committe en Curriculum Committe.
En, jullie zijn de eerste die het horen;  komend jaar ga ik de universiteit van Washington inruilen voor de University of Western Australia in Perth waar ik discipline lead of dental and maxillofacial radiology wordt.

Hoe bent u hoofdredacteur bij Het tandheelkundig jaar geworden?

In 2004 werd ik door aftredend redactieraadlid, Professor Marc Braem, gevraagd hem op te volgen bij Het tandheelkundig jaar. Braem was mijn eerste tandheelkunde professor voor wie ik veel respect had en ik vond het een eer hem op te volgen. Professor Cees De Baat was de toenmalige hoofdredacteur. De redactieraad bestond uit zes Vlaamse en Nederlandse academici, die zelf hoofdstukken schreven en die jaarlijks op zoek gingen naar goede gedreven schrijvers. Wat zeker niet altijd makkelijk was want Nederlandse publicaties tellen niet mee voor promotie binnen de universiteit. In 2012 volgde ik Professor de Baat op als hoofdredacteur van Het tandheelkundig jaar.

Waarom zou ik als tandarts Het tandheelkundig jaar 2018 moeten lezen?

De 2018 editie is een bijzondere, laatste editie. Alle mogelijke aspecten van de tandheelkunde komen aan bod, van ethische tot diepgaand materiaalkundig onderzoek, geïllustreerd met veel foto’s. Het boek is bedoeld voor de tandarts die geen tijd heeft om online artikelen te zoeken, maar die wel in het weekend een boek over vakliteratuur wil lezen. Een boek dat makkelijk leest en up-to-date is over wat reilt en zeilt in de tandheelkunde.

Veel dank

Graag bedank ik alle redacteuren en hoofdredacteuren van de voorbije 38 jaar voor hun tomeloze inzet. Velen zaten jaren lang in de redactie en leverden prachtig werk af. 

Meer informatie

Het tandheelkundig jaar 2018 is te bestellen via de BSL Shop >>Prof. dr. Johan Aps | Johan Aps studeerde af als tandarts in 1993 aan de Universiteit Gent en heeft daarna de opleiding tot kinderarts gevolgd. In 2002 promoveerde hij op het onderwerp De status praesens en de determinanten van de mondgezondheid bij de Belgische mucoviscidose patiënt. Daarna heeft hij in Londen de opleiding dentale en maxillofaciale radiologie afgerond, met in 2008 een master thesis over dosimetrie bij kinderen met een dentaal trauma.  Ondertussen had hij een  eigen praktijk en gaf hij deeltijds les in tandheelkunde aan de Universiteit en het Universitair Ziekenhuis in Gent. In 2012 is hij naar de Verenigde Staten verhuisd om zich aan de Universiteit van Washington te verbinden.​​​​​​​Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten