Skip to main content
main-content
Top

21-03-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Temporomandibulaire disfuncties en de kwaliteit van leven

Naichuan Su heeft onderzoek gedaan naar patiëntprofielen en uitkomsten van zorg bij temporomandibulaire aandoeningen. Hij keek onder meer naar de mondgezondheid-gerelateerde kwaliteit van leven van patiënten met artritis van het temporomandibulaire kaakgewricht.


Op basis van een onderzoek onder patiëntengroepen met artritis van het temporomandibulaire kaakgewricht (TMJ OA) kon Su vaststellen dat deze aandoening een negatief effect op de mondgezondheidgerelateerde kwaliteit van leven (OHRQoL) heeft. Het bleek dat een lagere OHRQoL was geassocieerd met de ernst van klinische symptomen en signalen bij patiënten. Behandeling met intra-articulaire hyaluronzuur (HA)-injecties gecombineerd met orale glucosamine hydrochloride (GH) verbeterde bij deze patiënten de OHRQoL.

Twee door de promovendus ontwikkelde voorspelmodellen om clinici te helpen met het inschatten van een verwacht effect van HA-injecties op de OHRQoL van patiënten met TMJ OA, bleken een goede interne validiteit, redelijke kalibratie en een goed onderscheidend vermogen te hebben. Verder concludeerde Su dat bij patiënten met temporomandibulaire disfuncties somatisatie een grote rol speelde in de voorspelling van pijnintensiteit en depressie die speelde in de voorspelling van pijn gerelateerde invaliditeit. Ten slotte stelde Su vast dat ultrasonografie als nuttig beeldvormend middel kan worden beschouwd bij patiënten bij wie een discusverplaatsing wordt vermoed.

Op 27 maart 2018 promoveerde Naichuan Su aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Patients profiles and outcomes of care in temporomandibular disorders’. Promotoren: prof. dr. F. Lobbezoo en prof. dr. G.J.M.G. van der Heijden. Copromotoren: dr. A.J. van Wijk en prof. dr. C.M. Visscher.

Ga voor meer informatie naar de samenvatting van het promotieonderzoek Patients Profiles and Outcomes of Care in Temporomandibular Disorders.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde / Universiteit van Amsterdam

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten