Skip to main content
main-content
Top

28-05-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Verbod op uitvoeren orthodontie na klacht

Het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven heeft bepaald dat een tandarts geen orthodontie meer mag uitvoeren, na een klacht over de werkwijze bij een gebitscorrectie. De tandarts plaatste een beugel met brackets. Klagers verwijten de tandarts dat hij vooraf geen behandelplan heeft opgesteld, dat hij niets met hen heeft overlegd en dat hij een verkeerde behandeling heeft toegepast.

Volgens de tandarts valt hem niets te verwijten. Hij heeft drie opties besproken, waarvan er volgens hem eigenlijk maar een mogelijk was. Een kaakoperatie vond de tandarts niet passend bij een kind van zestien jaar. De tandarts ontkent dat hij brackets op de verkeerde tanden heeft geplaatst en was bovendien van mening dat hij geen slecht werk heeft geleverd. 

Ondanks het verweer van de tandarts, verklaarde het college de klacht gegrond. Het college oordeelde dat de tandarts heeft gehandeld in strijd met de voor hem geldende professionele standaard. "De tandarts heeft klagers en hun zoon namelijk niet goed geïnformeerd over de verschillende behandelmogelijkheden; de tandarts had onder andere de mogelijkheid van een kaakoperatie moeten bespreken. Ook heeft de tandarts geen behandelplan opgesteld. Verder staat vast dat de tandarts brackets op de verkeerde tanden heeft geplaatst, op een van de tanden staat de bracket verkeerd (scheef), en er is te veel lijm gebruikt. Het college acht ten slotte de kans op succes van de toegepaste behandeling erg klein", aldus het college.

De behandeling is volgens het college verkeerd toegepast en de tandarts heeft zijn informatieplicht en dossierplicht geschonden. "De tandarts heeft verder verkeerde, niet vakinhoudelijke overwegingen gebruikt bij zijn keuze voor de behandeling. Chirurgisch ingrijpen bij een kind van zestien kan, als dit de enige/beste manier tot het gewenste resultaat is, niet zielig, maar juist zeer wenselijk." Het college verklaarde grote zorgen te hebben over het feit dat de tandarts dit soort afwegingen maakt en woog mee dat de tandarts geen enkel inzicht heeft getoond in zijn handelen. Dit alles zorgt ervoor dat het college er onvoldoende vertrouwen in heeft dat de tandarts in de toekomst het vak orthodontie op bekwame wijze zal uitoefenen. Tandarts werd daarom de bevoegdheid om als tandarts orthodontische behandelingen uit te voeren ontzegd. 

Meer weten? Bekijk hier de volledig geanonimiseerde beslissing van het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.