Skip to main content
main-content

20-12-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Promovenda Sonja Sälzer: 'Ideale tandpasta bestaat niet'

Auteur:
Marijke Simons

Op vrijwel hetzelfde moment dat van overheidswege besloten is tandpasta’s te rangschikken onder geneesmiddelen (waardoor het product goedkoper in de supermarkt/bij de drogisterij te verkrijgen zal zijn), is tandarts/onderzoeker Sonja Sälzer, werkzaam aan de Christian-Albrechts Universiteit in Kiel, aan de ACTA gepromoveerd op het effect van mondverzorgingsproducten op het verminderen van tandvleesproblemen.

​​​​​​​

Polijst- en schuimmiddel

Naast de antibacteriële werking van met name fluoride, dat, zoals bekend, een gunstig effect heeft op ontstoken tandvlees, bevat tandpasta meestal ook een polijst- en schuimmiddel. Het polijstmiddel beoogt verkleuren tegen te gaan en het schuimmiddel werkt als schoonmaakmiddel en geeft een glad gevoel.

De juiste poetstechniek

Sälzer: ‘Veel mensen poetsen te hard, waardoor glazuurlaag en tandvlees beschadigd worden. Ook het tandbeen en het tandvlees komen mede daardoor bloot te liggen, zodat tanden gevoelig voor kou en hitte worden.’ 

Sälzer wijst ook nog eens op het feit dat poetsen na het eten beter vermeden kan worden, omdat het tandglazuur dan nog zacht is en sneller beschadigd kan worden. Ook naspoelen is volgens haar onverstandig, omdat dan de werkzame stoffen uit de pasta weggespoeld worden. Uitspugen is volgens haar voldoende.

Schuimend SLS

In 1829 werd voor het eerst een zeepachtige stof aan tandpasta toegevoegd aan de voorloper van tandpasta. Ook nu zit in veel soorten tandpasta nog het schuim veroorzakende natriumlaurylsulfaat, SLS.

'Schuimen is geen garantie voor een goed resultaat, sterker nog het blijkt zelfs storende bijwerkingen te hebben’, aldus Sälzer.
‘De smaakreceptoren worden na gebruik van SLS tijdelijk gevoeliger voor bittere vloeistoffen, waardoor een glas sinaasappelsap wrang smaakt na een schuimende poetsbeurt.

Sommige gebruikers van schuimende tandpasta’s krijgen last van irritatie aan het mondslijmvlies, waardoor aften kunnen ontstaan.
Sälzer: ‘Toch zullen de meeste fabrikanten de schuimmiddelen niet uit hun pasta’s halen. Mensen vinden het gevoel van een schuimende mond namelijk fijn. En juist dat plezier in poetsen vergroot de kans dat mensen daadwerkelijk dagelijks hun tanden poetsen.'

Sälzer’s niet al te opzienbarende slotconclusie: ‘Gebruik de tandpasta die je zelf als prettig ervaart.’

Bron: de Volkskrant

Gerelateerd

Aanbevolen

01-02-2016 | Tanderosie en mondverzorgingsproducten | Uitgave 1/2016

Preventie, tandpasta’s en spoelmiddelen

Als we te maken hebben met tanderosie is het noodzakelijk de verschillende etiologische factoren in kaart te brengen om te weten te komen wie een risico loopt en welke preventieve maatregelen succesvol kunnen zijn. Naast het initiëren van gedragsvera…


Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voorlichting en (poets)instructie

Na de inventarisatiefase en het opstellen van het behandelplan start de feitelijke behandeling met voorlichting, gevolgd door instructie. De ondersteuning hierbij in de vorm van informatie op internet is voor bijna elke preventieassistent en patiënt


Aanbevolen

01-08-2016 | Praktijkvoorbeeld | Uitgave 4/2016

Tandpasta heeft weinig effect op plaqueverwijdering

Martijn Rosema promoveerde vorig jaar op onderzoek naar de effectiviteit van tandenpoetsen. Uit de resultaten van zijn studie bleek dat het voor de plaqueverwijdering niet uitmaakt of je met of zonder tandpasta poetst. Een interessante uitkomst …


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.