Skip to main content
Top

30-06-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

NZA gaat toezien op kronen en bruggen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat "scherp toezien" of consumenten niet te veel betalen voor hun kronen en bruggen, meldt de toezichthouder donderdag.

Kortingen die tandartsen ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten. "Als zij deze korting in hun eigen zak steken, zijn de patiënten de dupe want zij betalen een te hoge rekening", aldus de NZa. Aanbieders van mondzorg zouden via internationale constructies met bijvoorbeeld 'papieren' tussen-bv's of inkoopcombinaties (bulk)kortingen in eigen zak steken. Een andere methode is volgens de toezichthouder het via soortgelijke constructies verhogen van de prijs van ingekochte bruggen en kronen zonder dat daar reële kosten tegenover staan.

De NZa adviseert consumenten om de tandarts voortaan een toelichting te vragen op de rekening. Ook de inkoopfactuur kan bij de tandarts worden opgevraagd, bij het plaatsen van een kroon of brug. Zo kunnen de bedragen vergeleken worden.

Advies ANT

Ook brancheorganisatie Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) adviseert patiënten om een kopie van de rekening te vragen. "Uitgangspunt is dat tandartspraktijken niet mogen verdienen aan techniek en dat de kosten die hiervoor worden gemaakt, zonder toeslag, worden doorberekend aan patiënten", aldus de belangenbehartiger. ANT wijst er wel op dat kosten flink kunnen variëren door verschillen in gebruikte materialen en technieken. (ANP)

Bron: Skipr.nl

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.