Skip to main content
Top

24-04-2019 | Tandheelkunde | Nieuws

Duurzaam pulpamanagement | Column Marleen de Groot

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een collega zei eens tegen mij: ‘Marleen, doe jij die endo’s maar hoor, ik heb geen zin in dat vieze gedoe.’ En dan zat ik weer in een of ander foetide element een lading anaëroben weg te spoelen. Wat jammer toch dat sommige collega’s endo associëren met vieze stinkboel. Terwijl deze discipline binnen ons vak zo veel schoons te bieden heeft.

Een andere collega had zo haar eigen mening over een endostart: ‘Ach, als je gewoon een beetje woep-woep-woep snel opent, dan mogen die lui met hun microscoopjes het later fijn oplossen.’ Geen woord over diagnostiek, laat staan over een voorzichtige aanpak van de partieel geïnfecteerde en daardoor slechts gedeeltelijk ontstoken pulpa.

Het is immers zaak om het niet zo ver te laten komen. Voorkom invasie van micro-organismen met hun meegebrachte etenswaren en huisraad (ook wel biofilm genoemd) in het pulpaweefsel. Als we de bacteriën die initiële, milde en ernstige pulpitis veroorzaken (zie het artikel Vitale pulpatherapie: minimaal invasief!), tijdig een halt kunnen toeroepen, blijft de apicale regio vrij van infectie en ontsteking en komt daar geen parodontitis apicalis. Goed plan!

Ook endodontische behandelingen kunnen een beetje duurzamer uitgevoerd worden waardoor elementen minder verzwakt worden.

In dit nummer zijn veel mooie artikelen en casussen opgenomen die laten zien dat gevallen met zelfs een ogenschijnlijk tamelijk hopeloze of op zijn minst een dubieuze prognose, een goede uitkomst kunnen hebben. De pulpa heeft een groter herstellend vermogen dan we vaak denken. Als we er maar netjes mee omspringen!

Overigens, als het aan mij ligt, spreken we straks allemaal zelfs niet meer van milde of ernstige pulpitis, maar van coronale (ir)reversibele, dan wel apicale (ir) reversibele pulpitis, of een combinatie hiervan. Dan weet je na je diagnosestelling ook meteen hoe je behandelstrategie moet zijn.

De les van dit themanummer is ‘Niet weggooien wat niet stuk is, maar nadenken en maatwerk leveren.’

Marleen de Groot is tandarts, heeft een eigen praktijk in Groningen en zit in de redactie van TandartsPraktijk (TP).

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

Neem een kijkje op de website website TandartsPraktijk >>

Aanbevolen

01-04-2019

Tandartspraktijk 3/2019


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.