Skip to main content
main-content

23-11-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Blog van Lieneke Steverink-Jorna

Bange tandarts

“Lieneke, een tandarts wil je spreken.”, zegt de assistentente met een frons. Oei, dat klinkt ernstig, heb ik iets verkeerds gedaan? Ik neem de telefoon aan en de tandarts vraagt met een serieuze stem of ik even tijd heb. Ik slik en zeg “Ja, hoor. Zeg het maar.” Nee, ik begreep het verkeerd, hij bedoelde of ik nog tijd heb. Ik blijf even stil, want ik begrijp het niet. “Tot hoe laat werk je?” Oh jee, het is blijkbaar zo erg dat het niet via de telefoon kan! “De laatste afspraak is om vijf uur.”, antwoord ik. “Ah, dat is mooi, dan plan me maar om vijf uur in. Hoeveel weken moet ik dan wachten?” Dan snap ik het pas. Deze tandarts wil gewoon een behandeling inplannen!

Hij is trouwens niet de enige tandarts die bij mij in de stoel kruipt. Ik heb er al heel wat achter de kiezen. Gewoon voor tandsteen, voor een hechtinkje eruit knippen, voor instructie, voor parodontitis….en….voor het periodiek mondonderzoek…en voor een pijnklacht…. Ja, dat is gek he? Als ik social media zo bekijk, lijkt het alsof geen enkele tandarts nog een splintertje vertrouwen heeft in de mondhygiënist. Maar zodra die tandarts zelf bij me heeft plaats genomen, weten ze niet hoe snel ze hun partner ook even in de stoel moeten laten plaatsnemen. Oh, en hun kinderen ook nog even. Handig joh, zo’n mondhygiënist!

Volgende patiënt…Haar behandeling verloopt niet pijnloos en ze wenst een verdoving. Ik doe een belletje naar haar tandarts. “Ach, meisje, doe maar gewoon joh, daar hoef je niet voor te bellen hoor!” Ik probeer nog uit te leggen dat er schriftelijk opdracht nodig is volgens de wet, maar uit mijn telefoon komt al ‘tuuuuuuuuut’. Zo kan ik nog vele voorbeelden geven van het vertrouwen dat tandartsen hebben in mondhygiënisten. 

Ik vraag me echt af…waarom is het nu ineens anders? Durven tandartsen door de sociale druk niet meer te zeggen dat ze stiekem wel heel veel vertrouwen hebben in hun mondhygiënist op de hoek? Of ziet u mij soms als concurrent? Kom ik iets te dichtbij?

Wees gerust, ik zal mijn vertrouwen in u bij deze uitspreken. Mondhygiënisten kunnen veel, maar ook heel veel niet. We doen wat we goed kunnen. Wat we doen, doen we goed. We doen niks wat u beter kunt. Wat wij niet kunnen, erkennen we en dat laten we met een gerust hart aan u, de tandarts, over. Dat was eigenlijk heel makkelijk te zeggen. Zo maar, zo in het openbaar. Nou u nog. Want een patiënt heeft niks aan een bange tandarts.  


Mondhygiënist Lieneke Steverink is vrijdag 11 november 2016 toegetreden tot het bestuur van NVM-mondhygiënisten. NVM staat voor Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. Het is de beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.