Skip to main content
main-content
Top

20-02-2014 | Nieuws

Studenten ontwikkelen virtuele ruimte om te revalideren

Studenten van de Zuyd Hogeschool in Heerlen hebben een middel gevonden om de revalidatie van patiënten goedkoper en makkelijker te maken: De Virtual Reality Rehabilitation Room. Met behulp van een speciale bril krijgt de patiënt een 3D-weergave van de eigen huiskamer te zien. Oefenen in een omgeving die zo veel mogelijk op thuis lijkt, bevordert het revalidatieproces.

 

Met behulp van een virtualreality bril kan de persoonlijke omgeving of thuissituatie van de patiënt in een oefenruimte worden nagebootst. Rianne Boumans, senior tutor van de faculteit ICT: “Patiënten kunnen daardoor voordat ze naar huis gaan al binnen de zorginstelling oefenen met bewegingen. Je kunt de trap van thuis in de virtuele omgeving nabouwen. Op die manier ben je al getraind voordat je naar huis gaat. Dat werkt effectiever dan op een andere trap oefenen. Ook als je in een rolstoel terechtkomt, kun je met behulp van de virtualreality bril al in de zorginstelling in je ‘eigen keuken’ oefenen of leren rijden in een drukke winkelstraat.”

 

De Virtual Reality Rehabilitation Room waarin geoefend wordt, is gemaakt in opdracht van Adelante Zorggroep. Albère Köke van Adelante: “Op dit moment wordt virtual reality vaker in de gamewereld, sportwereld of bij vliegsimulaties gebruikt. Dit concept kan vertaald worden naar de gezondheidszorg, waar patiënten met een beperking in de virtuele wereld kunnen oefenen. Deze wereld kun je dan in een lege ruimte telkens aanpassen aan de persoonlijke omgeving van de patiënt.”

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Revalidatiefysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.