Skip to main content
main-content
Top

14-08-2014 | Nieuws

Student begint eigen praktijk met nieuw concept

Nog een jaartje tot haar afstuderen en al volop bezig met het opstarten van haar eigen praktijk. Paula van Dommelen (22) uit Eindhoven bedacht zelfs een nieuw concept: Physical Journey, de reis naar optimale gezondheid.

Nog een jaartje tot haar afstuderen als fysiotherapeut. Ze moet alleen nog de stage lopen (bij PSV) en een scriptie schrijven. De droom is om daarna de sportfysiotherapie te combineren met het werk van personal trainer. Het liefst zou ze dat doen vanuit haar eigen bedrijfje, zegt Van Dommelen “Ik zou het leuk vinden om straks echt de fysio aan huis te worden. Met een auto en een aanhangwagen waarin ik dan de fitnessapparatuur vervoer, zodat ik alle benodigdheden bij me heb.”

 

 

 

Of dat ook het huidige bedrijfje wordt, weet de voormalig top-judoka nog niet. Van Dommelen begon er drie weken geleden mee en ze begeleidt nu drie patiënten. Het gaat om laagdrempelige zorg. Ze maakt haar patiënten al direct duidelijk dat ze nog niet afgestudeerd is en dat er dus grenzen zijn aan wat ze mag en kan doen. “Eventueel verwijs ik door naar een fysiotherapiepraktijk of een arts”, zegt ze.

 

Drie patiënten heeft ze nu. Een man met een halfzijdige verlamming en zenuwpijnen, een vrouw met reuma en een man die komt voor algemeen leefstijladvies. “Die meneer met een halfzijdige verlamming wil gemasseerd worden om de pijn te verminderen, de mevrouw met reuma laat ik meer bewegen en de meneer voor leefstijlbegeleiding wil weten hoe hij meer kan bewegen en gezonder kan eten.”

‘Ik heb het idee dat de kans op een baan klein is als je net van de opleiding komt. Daarom ben ik begonnen met een eigen bedrijfje, zodat ik in ieder geval veel ervaring opdoe en zo een goede start maak met mijn carrière’

Het past in haar nieuwe concept Physical Journey. “Deze mensen vinden het moeilijk om naar een fysiotherapiepraktijk te gaan. Ik kom bij ze thuis en begeleid ze zo veel mogelijk op de achtergrond. Ik probeer het mentale aspect ook te beïnvloeden. Met die meneer die halfzijdig verlamd is, ga ik bijvoorbeeld ook mee naar speciale trainingen.”

 

Het kost haar inmiddels zo’n zeven uur per week. Heel veel meer groeien zit er gezien de aanstaande stage voorlopig dus niet in. Wel gaat ze in gesprek met een hardloopwinkel in Eindhoven voor samenwerking. “Nu begeleid ik vooral wat oudere mensen. Via de sportwinkel verwacht ik in contact te komen met wat jongere mensen, de sporters.”

 

Door zich in te zetten voor eigen patiënten, hoopt ze haar carrière al vroeg een boost te geven. “Ik heb het idee dat de kans op een baan klein is als je net van de opleiding komt. Je moet wel ergens bijzonder in zijn om aangenomen te worden. Daarom nu begonnen met een eigen bedrijfje, zodat ik in ieder geval veel ervaring opdoe en zo een goede start maak met mijn carrière.”

 

Bron: FysioActueel.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie voor pas afgestudeerde fysiotherapeuten

Vrijgevestigde praktijk

 
In de vrijgevestigde praktijk (waar momenteel geen cao van kracht is) zijn er twee type beloningsvormen: een vast salaris of een variabel salaris.

 

Bij een vast salaris ontvang je elke maand hetzelfde salaris op basis van een vast aantal arbeidsuren per week. Soms kan, om de wisselende vraag naar fysiotherapie binnen een praktijk op te vangen, gekozen worden voor een vast salaris op basis van een gemiddeld aantal arbeidsuren per week. De te werken uren kunnen dan per week verschillen. Soms verwijst een werkgever naar de salarisschalen in bijlage 2 van de concept-cao voor de vrijgevestigde fysiotherapiepraktijk (CAO-V).

 

Bij een variabel salaris heb je recht op doorgaans zo’n 60-67% van de door jou gerealiseerde bruto maandelijkse omzet. Omzet behaal je door het behandelen van patiënten. Het exacte percentage kom je overeen met je werkgever. In bijlage 3 van de concept CAO-V zijn verschillende omzetpercentage beschreven. Kom bij een variabel salaris altijd een minimaal maandsalaris overeen.

 

Een werkgever in de vrijgevestigde praktijk houdt doorgaans geen pensioenpremie in, die moet je zelf afdragen. Dit bedrag gaat dus nog van je netto maandelijks inkomen af.

 

Toekomst net-afgestudeerd fysiotherapeut
Als net-afgestudeerd fysiotherapeut is het niet eenvoudig een (vaste) baan te vinden. Onderzoek van Maastricht University (december 2013) toont aan dat de arbeidsmarktperspectieven voor studenten fysiotherapie tot 2018 slecht zijn. Ook de HBO-monitor laat in een sterke stijging zien van het percentage fysiotherapeuten dat 1½ jaar na afstuderen werkloos is.

 

Als werkzoekende fysiotherapeut kan je je inschrijven bij UWV. Indien je vanwege (gedeeltelijke) werkloosheid niet genoeg inkomen hebt om in je levensonderhoud te voorzien, kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering of WW-uitkering. Het aanvragen van een uitkering kan via werk.nl

 

Percentafe fysiotherapeuten dat na 1,5 jaar na afstuderen nog werkloos is (HBO-monitor):

20073,0%
20081,4%
20091,7%
20102,9%
20111,6%
20125,6%

Ga voor meer informatie naar De Startende Fysiotherapeut.

 

Bron: De Startende Fysiotherapeut

Tip

Hoe kunt u als fysiotherapeut zorgdragen voor de beste behandeling van patiënten met musculoskeletale klachten?

  • De laatste kennis en inzichten over het beloop van de klachten
  • De waarde van de juiste diagnostiek
  • De (kosten)effectiviteit van bestaande en nieuwe behandelingen

 

Kom naar het symposium Musculoskeletale klachten in relatie tot … op vrijdag 26 september 2014 in Utrecht.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Thinkstock

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.