Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16. Stofwisseling en thermoregulatie

Auteurs : L.N. Bouman, H.W.G.M. Boddeke, J.H.J. Muntinga

Gepubliceerd in: Leerboek medische fysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Alle in het lichaam vrijgemaakte energie verlaat het lichaam in de vorm van uitwendige arbeid of warmte. Wat de warmte betreft, wordt in het lichaam een kern en een schil onderscheiden. Hun omvang is van verschillende factoren afhankelijk en hun temperatuur verschilt. De warmte wordt actief van kern naar schil getransporteerd en op verschillende manieren via de schil aan de omgeving overgedragen. De temperatuur wordt geregeld via een temperatuurregulerend centrum, centrale en perifere chemosensoren, huidvaatregulatie, zweetsecretie, metabolisme en spieractiviteit en daarbij wordt een fysische en chemische regulatie onderscheiden. De stofwisselingsbalans geeft de verhouding aan tussen de energie-inhoud van het opgenomen voedsel en de in de vorm van arbeid of warmte afgegeven hoeveelheid. Naast de grondstofwisseling, kent men een rust- en arbeidsstofwisseling. De factoren waarvan deze afhankelijk zijn, en de wijze waarop bij lichamelijke inspanning energie wordt verkregen, worden besproken. Verder worden de begrippen hypothermie, hyperthermie en koorts uiteengezet.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Metagegevens
Titel
Stofwisseling en thermoregulatie
Auteurs
L.N. Bouman
H.W.G.M. Boddeke
J.H.J. Muntinga
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9910-9_16