Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | ONDERZOEK | Uitgave 5/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2011

Sterk naar Werk – aandacht voor arbeid en empowerment in de eerste lijn

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 5/2011
Auteurs:
W.H. van Suylekom, N.C.G.M. Donders, J.W.J. van der Gulden

SAMENVATTING

Bij langer durende, complexe gezondheidsproblematiek is geregeld sprake van verminderde maatschappelijke participatie (onder andere in betaald werk), een verlies van zelfregie en toenemende afhankelijkheid van hulpverleners. In de eerstelijnszorg is hier weinig aandacht voor. De huisarts richt zich vooral op herstel van gezondheid. In het project Sterk naar Werk konden huisartsen cliënten zo nodig naar een bedrijfsarts in hun gezondheidscentrum verwijzen voor advies over functioneel herstel en empowerment. In een vragenlijststudie met twee meetmomenten is onderzocht wat de kenmerken en ervaringen zijn van deze cliënten. Vergelijking vond plaats met cliënten van een bedrijfsarts bij een arbodienst. Hierbij is gelet op het aspect van empowerment. De onderzoeksgroep bleek kwetsbaarder en meer mannen te bevatten dan de referentiegroep. In beide groepen nam de mate van empowerment over de meetperiode toe en waren de cliënten tevreden over de begeleiding door de bedrijfsarts. Geconcludeerd wordt dat Sterk naar Werk erin slaagt een specifieke groep cliënten te bereiken. Deze groep is positief over de begeleiding en blijkt na vier maanden beter in staat tot zelfregie met betrekking tot werk en verdere maatschappelijke participatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2011 Naar de uitgave