Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2013

01-05-2013 | Onderzoek

Stap zes van het vijfstappenplan: preventie van beroepsziekten

Auteurs: Paul Kuijer, Paul Smits, Bas Sorgdrager, Fred Moeijes, Frank van Dijk, Henk van der Molen

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 5/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het signaleren van beroepsziekten is een belangrijke reden om preventie op het werk op gang te brengen. De bedrijfsarts kan dit alleen bereiken samen met de werknemer en de werkgever. Deze kwalitatieve studie heeft als doel om in kaart te brengen wat werknemer en werkgever kunnen bijdragen om preventie bij de bedrijfsarts te stimuleren.
Twee focusgroepen zijn georganiseerd voor vijftien bedrijfsartsen die deelnemen aan het Peilstation Intensief Melden en werden geleid door medewerkers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. De vraag luidde: Wat hebt u als bedrijfsarts van de werknemer of de werkgever nodig om preventie op het werk op gang te brengen na het constateren van een beroepsziekte? De antwoorden van de bedrijfsartsen zijn door de leiders van de focusgroepen gecategoriseerd in thema’s.
De beide focusgroepen gaven een gemiddeld cijfer van 8 voor de mate van tevredenheid over de mogelijkheid om de eigen ideeën aan bod te laten komen. De bedrijfsartsen noemden als bevorderende factoren persoonskenmerken van de werknemer zoals zelfverzekerd zijn, kenmerken van de beroepsziekte zoals een ongunstige prognose voor herstel, en het werk van de werknemer zoals goed identificeerbare gezondheidsrisico’s. Ondersteuning van de werknemer door zijn werkgever en collega’s, en een zichtbare bedrijfsarts werken ook bevorderend. Voor de werkgever zijn bevorderende factoren betrokken en proactief zijn. Daarnaast is de relatie van de werkgever met de branche van belang, bijvoorbeeld door een branchebenadering voor signalering en preventie. Ook actieve handhaving door de Inspectie SZW en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevordert preventie. Een andere bevorderende factor is een contract met een preventieparagraaf, waarbij expliciet wordt vermeld welke acties de bedrijfsarts neemt bij het signaleren van een beroepsziekte om werknemer en werkgever te stimuleren de gezondheidsrisico’s aan te pakken.
Literatuur
go back to reference Gille A, Kuijer P, Smits P. Beroepsziekten in de vangnetpopulatie: een kans voor UWV. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2013; 1: 25-30. Gille A, Kuijer P, Smits P. Beroepsziekten in de vangnetpopulatie: een kans voor UWV. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2013; 1: 25-30.
go back to reference Sorgdrager B, Lenderink A. Het melden van beroepsziekten: weten, willen en kunnen. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2012; 4: 167-170CrossRef Sorgdrager B, Lenderink A. Het melden van beroepsziekten: weten, willen en kunnen. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2012; 4: 167-170CrossRef
go back to reference Smits P. Elke beroepsziekte is te voorkomen! Peilstation Intensief Melden succesvol. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2011; 5: 234-235.CrossRef Smits P. Elke beroepsziekte is te voorkomen! Peilstation Intensief Melden succesvol. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2011; 5: 234-235.CrossRef
go back to reference Molen HF van der, Sluiter JK, Hulshof CT, et al. Conceptual framework for the implementation of interventions in the construction industry. Scand J Work Environ Health 2005; 31 Suppl 2: 96-103. Molen HF van der, Sluiter JK, Hulshof CT, et al. Conceptual framework for the implementation of interventions in the construction industry. Scand J Work Environ Health 2005; 31 Suppl 2: 96-103.
go back to reference Neumann WP, Dul J. Human factors: spanning the gap between OM & HRM. Int J Oper Prod Man 2010; 3α 923-950.CrossRef Neumann WP, Dul J. Human factors: spanning the gap between OM & HRM. Int J Oper Prod Man 2010; 3α 923-950.CrossRef
Metagegevens
Titel
Stap zes van het vijfstappenplan: preventie van beroepsziekten
Auteurs
Paul Kuijer
Paul Smits
Bas Sorgdrager
Fred Moeijes
Frank van Dijk
Henk van der Molen
Publicatiedatum
01-05-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 5/2013
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-013-0086-y

Andere artikelen Uitgave 5/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2013 Naar de uitgave