Skip to main content
main-content
Top

19-07-2011 | Nieuws

Spoedeisende hulp slechter bereikbaar

Voor 142.300 Nederlanders is het niet mogelijk binnen 45 minuten een Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) te bereiken. Dat blijkt uit berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), in opdracht van het ministerie van VWS.

Uit de Bereikbaarheidsanalyse 2011 blijkt dat het aantal inwoners dat binnen de streeftijd van drie kwartier een SEH bereikt, is gedaald van 99,6 procent naar 99,1 procent, ten opzichte van 2008. Dat komt volgens de onderzoekers omdat het aantal SEH's waar volledige zorg wordt aangeboden is terug gelopen van 104 naar 67 locaties.

Vooral bewoners van de Waddeneilanden en mensen die in dunbevolkte gebieden wonen hebben grote kans niet tijdig een spoedeisende hulpafdeling te kunnen bereiken. Uit de analyse komt verder naar voren dat 56.400 Nederlandse vrouwen niet binnen 45 minuten acute verloskundige zorg kunnen krijgen.

De SP vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat zoveel inwoners niet binnen drie kwartier op een SEH kunnen zijn. "Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008 en dat is een zorgelijke ontwikkeling", laat Renske Leijten in een reactie weten. Volgens haar is het één van de gevolgen van de marktwerking dat steeds meer SEH's hun deuren sluiten. "De focus ligt steeds meer op de financiering in plaats van op de kwaliteit terwijl goede zorg een basisvoorziening moet zijn van de samenleving." De Tweede Kamer zal na het zomerreces in debat gaan over het onderwerp met minister Schippers.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.