Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | De promotie | Uitgave 8/2015

Tandartspraktijk 8/2015

Splijtingsosteotomie vs distractieosteogenese

Welke van de twee is beter?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2015
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

In de Westerse samenleving is een te kleine onderkaak (mandibulaire hyploplasie) met distoocclusie een van de meest voorkomende groeistoornissen van het aangezichtsskelet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige Aziatische landen waar vaker een te grote onderkaak wordt gezien. Het naar voren verplaatsen van de onderkaak wordt in de MKA-praktijk dan ook frequent uitgevoerd. De onderkaak wordt distaal van de 2e ondermolaar sagittaal gespleten en uitgeschoven (bilaterale sagittale splijtingsosteotomie, BSSO). Vervelende complicaties van de operatie zijn een skelettale relaps en soms gevoelsverlies van de onderlip. MKA-chirurg Erik Baas van de Isala in Zwolle, vergeleek de uitkomsten en de complicaties van distractieosteogenese (DO), een nieuwe methode om de onderkaak naar voren te plaatsen, met de reguliere BSSO-methode.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Tandartspraktijk 8/2015 Naar de uitgave

Redactioneel

Out of the Box

Tandheelkundige klachten bij duiken en vliegen

Barodontalgie: fabel of realiteit?

Terug naar de natuur

Out of the box (1)

Kleurbepaling van composieten

Doorstaat de VITA-schaal de tand des tijds?