Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2009

01-04-2009 | Berichten uit het NCVB

Speurwerk naar beroepsziekten: Health Hazard Evaluation

Auteur: Gert van der Laan

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 4/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) in de Verenigde Staten heeft sinds 1971 een programma om chemische, biologische of fysieke risico’s in het werk te identificeren. Op vijf verschillende locaties binnen de VS zijn multidisciplinaire teams gestationeerd die dit onderzoek kunnen uitvoeren op verzoek van werkgevers, werknemers of hun vertegenwoordigers of andere overheidsinstellingen. Deze teams bestaan uit artsen met verschillende achtergronden, arbeidshygiënisten, epidemiologen, technici, psychologen en statistici. Na een verzoek wordt vastgesteld hoe het beste kan worden gereageerd en afhankelijk van het soort probleem wordt specifieke expertise gemobiliseerd. Het blijkt dat inschakeling van de teams vooral nuttig is bij de evaluatie van nieuwe problemen, zoals het optreden van ziektes met onbekende oorzaak of blootstelling aan stoffen of processen waar geen regelgeving voor bestaat. De kracht van het NIOSH Health Hazard Evaluation (HHE-) programma zit in het snel in kunnen zetten van expertise en een breed aandachtsveld. Het beperkt zich niet tot analyse en oplossing van het probleem in het betreffende bedrijf, maar wanneer dat nodig is ook in de bedrijfstak of de keten. Een ander sterk punt is de lage toegangsdrempel. Bij onderzoek op verzoek van werknemers is bijvoorbeeld een aanvraag ingediend door ten minste drie werknemers voldoende, mits uit de eerste gesprekken blijkt dat er een serieus en waarschijnlijk werkgerelateerd gezondheidsprobleem bestaat. Ook de financiering van overheidswege maakt toegang tot het programma laagdrempelig. Hierdoor kan het onderzoek direct starten, kan door partijen niet selectief gezocht worden naar onderzoeksbureaus en blijven de rapportages niet beperkt tot het bedrijf. Na presentatie binnen het betrokken bedrijf (leiding en werknemers) worden de resultaten op de NIOSH-website geplaatst.
Literatuur
1.
go back to reference Samson K. Help needed to help solve mysterious neurological illness at Minnesota pork plant; Alert to neurologists. Neurol Today 2008; 8(3). Samson K. Help needed to help solve mysterious neurological illness at Minnesota pork plant; Alert to neurologists. Neurol Today 2008; 8(3).
3.
go back to reference Laan G van der, Spreeuwers D, Molen H van der, et al. Signalering van nieuwe gezondheidsrisico’s door werk: aanzet tot arbovigilantie. Themapublicatie. Amsterdam: Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, 2009. Laan G van der, Spreeuwers D, Molen H van der, et al. Signalering van nieuwe gezondheidsrisico’s door werk: aanzet tot arbovigilantie. Themapublicatie. Amsterdam: Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, 2009.
Metagegevens
Titel
Speurwerk naar beroepsziekten: Health Hazard Evaluation
Auteur
Gert van der Laan
Publicatiedatum
01-04-2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 4/2009
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03081178

Andere artikelen Uitgave 4/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2009 Naar de uitgave

TBV in outline

Editorial

Agenda

Agenda

Lezersforum

I confess!1