Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | Praktijk | Uitgave 2/2018

Pallium 2/2018

Slaap in de palliatieve zorg

Hoe bereik je meer comfort?

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Tejo Hijlkema, Sylvia Loos
Belangrijke opmerkingen
Drs. Tejo Hijlkema is mede-eigenaar van Nyx zorg voor slaap, docent verpleegkunde bij Avans in Breda en voorzitter van de V&VN-afdeling Complementaire Zorg.
Sylvia Loos is verpleegkundige, mede-eigenaar Nyx zorg voor slaap, adviseur zorg en ondersteuning voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) bij Sherpa in Baarn en lid van de commissie Richtlijn slaapproblemen bij de V&VN.

Samenvatting

Aandacht en comfort zijn twee waardevolle kernbegrippen in de palliatieve zorg. Aandacht voor de mens, zijn wensen en behoeften is essentieel. Dit maakt dat men interventies inzet die gericht zijn op comfortvergroting. Dit zou zich niet moeten beperken tot overdag, want inzet op comfortvergroting in de nacht, kan positieve gevolgen hebben voor het welzijn overdag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Pallium 2/2018 Naar de uitgave

Uit de praktijk

Terminaalverklaring

Uit de praktijk

De dood die niet kwam

E-pal

E-Pal

Verschenen

Verschenen