Skip to main content
main-content
Top

04-09-2014 | Nieuws

Schouderklachten bij dwarslaesiepatiënten ontstaan eerder dan gedacht

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De meeste mensen met een dwarslaesie kunnen niet meer lopen en zijn afhankelijk van een rolstoel om zich voort te bewegen. Hierbij worden hun schouders zeer intensief gebruikt. Tot nu toe werd gedacht dat patiënten pas na enkele jaren in een rolstoel klachten ontwikkelen aan de de schouders. Uit onderzoek van Inge Hoogland-Eriks (UMCG) blijkt dat de schouderproblemen al vrij snel ontstaan.

 

Anders dan vaak gedacht, blijkt nu dat schouderproblemen al snel na het ontstaan van een dwarslaesie optreden, en niet pas na jaren in een rolstoel. Ook hebben mensen met een dwarslaesie niet vaker, maar wel ernstiger slijtage van het schoudergewricht dan mensen zonder dwarslaesie. Dat zijn twee van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Inge Hoogland-Eriks.

 

Recente dwarslaesie
Om een goed beeld te krijgen van schouderpijn bij mensen met een dwarslaesie, onderzochten Hoogland-Eriks en haar collega’s een groep van 225 personen met een recente dwarslaesie. Ze volgden deze mensen vanaf de start van actieve revalidatie tot vijf jaar na ontslag, en voerden deelstudies uit in subgroepen. Zij concludeert dat schouderproblemen vooral voorkomen bij mensen met een hoge dwarslaesie. Ook blijkt dat mensen die tijdens de revalidatieperiode hun schouder minder goed kunnen bewegen, op termijn meer hulp nodig hebben en minder vaak betaald werk houden.

 

Aanbevelingen
De promovenda geeft daarom een aantal aanbevelingen voor de klinische praktijk om schouderproblemen te voorkomen, zoals een optimaal passende rolstoel, levenslange training, en regelmatige medische controle van schouder, zithouding, hulpmiddelen en rolstoelvaardigheden. Ze wijst erop dat de juiste hulp een complex zorgvraagstuk is, waarbij goedkoop (bijvoorbeeld bezuinigen op hulpmiddelen) soms duurkoop is.

 

Promotieonderzoek
Inge Hoogland-Eriks (1970) studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hoogland-Eriks werkt als medical officer bij Swiss Paraplegic Research (Zwitserland).

 

Titel onderzoek: Shoulder impairment in persons with a spinal cord injury & associations with activities and participation.

 

Bron: Groninger gezinsbode.nl / Hans Berens
Beeld: iStock

 

Tip

Veel orthopedische aandoeningen van het schoudergewricht hebben op de een of andere manier te maken met het (dis)functioneren van de rotatorcuffmusculatuur.

 

Tijdens de e-learning Onderzoek en behandeling van de schouder worden de meest voorkomende schouderaandoeningen aan de hand van concrete patiëntencasuïstiek besproken.

 

Het volgen van een e-learning
E-learning is een (relatief) nieuwe manier om kennis over een specifiek onderwerp binnen de fysiotherapie te vergaren of up-to-date te houden. In 2014 worden diverse kennismodules voor u samengesteld die u thuis kunt volgen achter uw eigen pc op een moment dat het u uitkomt.

 

De e-learning is eenvoudig op te starten (startknop) waarna duidelijk wordt uitgelegd (inleiding) hoe de e-learning werkt en wat u kunt verwachten. Via een instaptoets wordt u vervolgens automatisch door de diverse hoofdstukken geleid waarin kennisoverdracht plaatsvindt via tekst en beeld, afgewisseld met tussenvragen.

 

De e-learning wordt afgesloten met een eindtoets waarmee 2 accreditatiepunten te behalen zijn. De e-learning neemt ongeveer 2 uur in beslag. In 2014 worden de volgende e-learnings aangeboden:

 

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door CKR (KNGF) voor 2 punten voor het register Algemeen.

 

BSL Fysiotherapeut Totaal
Voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal is de e-learning gratis. Nog geen abonnement? Ga naar BSL Fysiotherapeut Totaal.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Revalidatiefysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.