Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 2/2016

01-03-2016 | Feedback post

Samenspel tandarts-specialist

Auteur: prof. dr. L. Abraham-Inpijn

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 2/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

‘Geachte mevrouw Abraham, hierbij vraag ik uw hulp bij de volgende casus:
Een man van 63 jaar, onder behandeling met cytostatica (bij navraag behandelend arts/oncoloog: chloorambucil) voor een non-hodgkinlymfoom, kwam een week geleden met pijnklachten in het 2e kwadrant bij mij. Ik had patiënt nog niet eerder gezien. De dentitie was slecht: veel wortelcariës en diepe caviteiten. Op de x-foto van het 2e kwadrant apicale zwartingen ter plaatse van de 25 en 26. Het element 26 is grotendeels afgebroken.
De chemokuur is enkele weken geleden gestart en duurt nog enkele weken. Patiënt zegt dat er niet geëxtraheerd mag worden. Ik ben terughoudend en besluit eerst contact op te nemen met behandelend arts en nog niks te doen. Via de email vraag ik of er behandeld mag worden (extracties). Het antwoord is summier: ‘Wat mij betreft zijn er geen beletsels om de patiënt te saneren. Ik zou wel adviseren om antibiotische profylaxe te geven.’ Voor aanvullende informatie neem ik de telefoon, maar de arts is bezig en kan niet gestoord worden. Een tweede email met vragen wordt beantwoord door de assistente die aangeeft het onder de aandacht te zullen brengen. Daarna niets ...
Wat ik graag wil weten is het volgende:
  • Kan ik zonder risico een of meerdere extracties bij deze patiënt uitvoeren.
  • Welk antibioticum moet ik voorschrijven, wanneer starten en hoe lang continueren na de ingreep? Of is het een eenmalige dosis voorafgaand aan de behandeling?
  • Welke dosering?
  • Is er een gestoorde wondgenezing te verwachten? Patiënt gaat op vakantie volgende week, dus moet hij de juiste informatie krijgen over wat hij kan verwachten.
  • Wat is het risico van het uitstellen van de extractie(s) tot na de vakantie van de patiënt? Hij gaat 12 dagen weg.
Kunt u mij helpen? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.’
Literatuur
go back to reference Scully C. Immuno compromised patients in relation to oral health. 2010, 20st IADH congress Gent. Scully C. Immuno compromised patients in relation to oral health. 2010, 20st IADH congress Gent.
go back to reference Portlock CS, Fischer DS, Cadman E, Lundberg WB, Levy A, Bobrow S, Bertino JR, Farber L. High-dose pulse chlorambucil in advanced, low-grade non-Hodgkin’s lymphoma. Cancer Treat Rep. 1987; 71(11): 1029-1031.PubMed Portlock CS, Fischer DS, Cadman E, Lundberg WB, Levy A, Bobrow S, Bertino JR, Farber L. High-dose pulse chlorambucil in advanced, low-grade non-Hodgkin’s lymphoma. Cancer Treat Rep. 1987; 71(11): 1029-1031.PubMed
go back to reference Abraham-Inpijn L. Antibiotica en infecties, Bohn Stafleu van Loghum. Houten 2016. Abraham-Inpijn L. Antibiotica en infecties, Bohn Stafleu van Loghum. Houten 2016.
Metagegevens
Titel
Samenspel tandarts-specialist
Auteur
prof. dr. L. Abraham-Inpijn
Publicatiedatum
01-03-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 2/2016
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-016-0026-y

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Tandartspraktijk 2/2016 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Haarkam in de onderkaak

Apexresectie rechttoe rechtaan

Dentaal trauma 11-21

Zorg vermijden of zorg verblijden?

Slicen van melkelementen

Redactioneel

Knelpunt