Skip to main content
Top

31-03-2014 | Nieuws

Rugexpert luidt noodklok over toename lage rugklachten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Ongeveer 2,4 miljoen volwassen Nederlanders kampen met chronische lage rugklachten. Hanneke Uit het Broek, medisch manager van Fysius Rugexperts, luidt de noodklok in Metro. “Als we niet snel iets doen, zal het aantal mensen met rugklachten over tien jaar zijn verdubbeld.”

 

Om de explosieve groei van het aantal rugpatiënten tegen te gaan, moeten we onze leefstijl veranderen, benadrukt Uit het Broek. “Nederlanders bewegen steeds minder, waardoor hun spieren verslappen en ze sneller last krijgen van hun rug. Veel mensen proberen de pijn vervolgens te verhelpen door middel van rust. Maar om rugklachten te voorkomen, is het juist heel belangrijk om verschillende houdingen af te wisselen en voldoende te bewegen. Als je het rustig opbouwt, train je jouw spieren en kun je de pijn tegengaan.” Stress, ongezonde voeding en onvoldoende nachtrust kunnen ook rugpijn veroorzaken, stelt Uit het Broek. Verkeerd tillen werkt klachten eveneens in de hand.

 

Van kwaad tot erger
Volgens Uit het Broek houdt rugpijn vaak lang aan omdat mensen de klachten aanvankelijk niet serieus nemen. “Veel Nederlanders denken dat rugklachten erbij horen. ‘Bijna iedereen heeft er last van’, hoor ik vaak. Een grote groep accepteert de pijn lange tijd, zonder hulp te zoeken. Zodoende gaat het vaak van kwaad tot erger. De meeste patiënten kloppen pas na tien jaar van pijnklachten voor het eerst bij een van onze vestigingen aan. Dat is natuurlijk ontzettend laat.”

 

Uit het Broek: “Met deze enorme rugproblematiek is het belangrijk dat een grote groep zich specifiek gaat richten op kennis over de wervelkolom.”

 
Kennis over de wervelkolom
In Nederland ontbreekt het volgens Uit het Broek aan voldoende professionals die zich specialiseren in rugklachten. “Als fysiotherapeut heb je vaak heel veel algemene kennis, die je ook continu bijschaaft. Maar met deze enorme rugproblematiek is het juist belangrijk dat een grote groep zich specifiek gaat richten op kennis over de wervelkolom. Op die manier kun je mensen met rugklachten immers het beste helpen.”

 

Bron: metronieuws.nl
Beeld: Fotolia

 

Tip

Bekijk de web-tv-uitzending Lage rugpijn. Aanleiding voor deze live online nascholing is het verschijnen van het boek Evidence based handelen bij lage rugpijn van prof. dr. Bart Koes (hoofd onderzoek, Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC Rotterdam) en prof. dr. Maurits van Tulder (hoofd afdeling Gezondheidswetenschappen & EMGO+ Instituut, Faculteit der Aard en Levenswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam).
De heren gaan in op de belangrijkste en meest recente ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek, behandeling en richtlijnen bij lage rugpijn in de fysiotherapeutische praktijk. Ook komen de nieuwste inzichten op het gebied van specifieke subgroepen in deze web-tv-uitzending aan bod.

 

Accreditatie is toegekend voor 2 punten bij het CKR (KNGF) voor de registers: algemeen fysiotherapeut, manueel therapeut, psychosomatisch fysiotherapeut en sportfysiotherapeut.

 

Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor (proef)abonnees gratis te volgen.

  
Via het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement (150 euro per jaar) kunt u ook de onderstaande
web-tv-uitzendingen volgen:

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Manuele therapie of Sportfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.