Skip to main content
main-content
Top

04-08-2014 | Nieuws

Rol fysiotherapeut en huisarts in chronische fase na beroerte

In februari 2014 verscheen in PLoS ONE een update van een systematische review naar de effectiviteit van fysiotherapie bij patiënten na een beroerte. Elders in NTvG [2014 2 augustus;158(31)] staat de samenvatting ervan. Door 7 auteurs onder leiding van Kwakkel van het VUmc werd een waar monnikenwerk verricht. Onderzoek naar de onderbouwing van fysiotherapeutische interventies is zowel kwalitatief als kwantitatief fors toegenomen. De onderzoekers vonden en beoordeelden 467 gerandomiseerde trials, 4 keer meer dan 10 jaar geleden. Er werden gunstige effecten voor verschillende interventies gevonden.

 

Intensiteit, herhaling en variatie van behandeling gericht op functionele doelen blijken belangrijke factoren in de effectiviteit. In de review wordt een overzichtelijk schema gegeven met de bewezen effectieve interventies voor verschillende behandelgebieden. De auteurs geven aan dat interdisciplinaire samenwerking van belang is en dat iedere discipline haar verantwoordelijkheid moet nemen om haar aandeel wetenschappelijk te onderbouwen en te implementeren. Ze beschrijven een zogenoemde routekaart (‘road map’) met suggesties voor verdere doorontwikkeling van de fysiotherapie. Tevens stellen ze dat de centrale rol van de fysiotherapie hiermee bevestigd is. In dit commentaar bespreken we hoe de inzichten uit deze review kunnen bijdragen aan de zorg voor patiënten met een beroerte in Nederland.

 

(…)

 

Conclusie
De gepubliceerde review laat zien dat de wetenschappelijke onderbouwing van fysiotherapeutische interventies in de revalidatie van patiënten na een beroerte zowel kwalitatief als kwantitatief fors is toegenomen. Dit bevestigt de relevantie van de fysiotherapie in de multidisciplinaire zorg. Omdat een beroerte niet alleen leidt tot motorische maar vooral ook tot cognitieve en sociale problemen, pleiten wij voor een centrale rol van de huisarts in de chronische fase, voor signalering, aanvullende behandeling en gerichte verwijzing. Voor de fysiotherapie ligt een grote uitdaging in de implementatie van de resultaten van deze review en in de organisatie dan wel reorganisatie van de geboden zorg om deze voor alle patiënten toegankelijk te houden.

 

Lees het hele NTvG-artikel Stel huisarts centraal in chronische fase na beroerte.
Lees ook het NTvG-artikel Bewijs voor fysiotherapie na beroerte.

 

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158 NTvG 2014 2 augustus;158(31).

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Revalidatiefysiotherapie.

Auteur(s): J.M.A. (Anne) Visser-Meily en Jan-Willem G. Meijer

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.