Skip to main content
main-content
Top

07-08-2019 | Reuma | Nieuws

Mensen met voorvoetklachten door reumatoïde artritis hebben baat bij zachte zolen

Zolen van zacht materiaal kunnen tot meer drukvermindering onder de voorvoet leiden dan zolen van stug materiaal bij mensen met reumatoïde artritis. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse onderzoekers.

 Zolen worden regelmatig voorgeschreven als conservatieve behandeling bij mensen met voorvoetproblemen door reumatoïde artritis. In zowel de praktijk als in het wetenschappelijk onderzoek worden veel verschillende typen zolen gebruikt. Een systematisch literatuuroverzicht ontbrak echter. Dat was de aanleiding voor deze studie, met als doel om onderzoek naar de effectiviteit van verschillende typen zolen bij voorvoetklachten gerelateerd aan reumatoïde artritis systematisch samen te vatten.

Methode

In dit onderzoek werden studies geïncludeerd die verschillende soorten zolen onderzochten als interventie bij voetproblemen gerelateerd aan reumatoïde artritis. Studies werden gezocht in databases als Pubmed, Embasde en PEDro tot aan mei 2018. Waar mogelijk werd een meta-analyse uitgevoerd op de data en bij studies waar dit niet mogelijk was werd een kwalitatieve data-analyse uitgevoerd.

Resultaten

In totaal werden tien studies geïncludeerd, met een totaal van 235 patienten. In deze studies werd een vergelijking gemaakt tussen verschillende type materiaal (zacht versus stug), type zolen (custom-made versus standaard en total-contact versus niet total-contact) en type voorvoetelementen. De studies laten zien dat er een vergrote reductie van druk onder de voorvoet ontstaat door zachte zolen in vergelijking met stugge zolen. Voor de vergelijking van andere zoolkarakteristieken werden geen significante verschillen gevonden. In de toekomst moet verder onderzoek gedaan worden naar onder andere het lange termijn effect en kosteneffectiviteit van diverse soorten zolen bij de voetproblemen bij reumatoïde artritis.

 Wilt u het besproken artikel nalezen?

Tenten-Diepenmaat M. Systematic review on the comparative effectiveness of foot orthoses in patients with rheumatoid arthritis. J Foot Ankle Res. 2019 Jun 13;12:32. doi: 10.1186/s13047-019-0338-x

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten