Skip to main content
main-content
Top

01-03-2011 | Nieuws

Psychosociale problemen bij totaal parenterale voeding

Ruim een derde van de pati�nten met totaal parenterale voeding (TPV) heeft psychosociale problemen en vindt de kwaliteit van leven onvoldoende. Dat stelt verpleegkundig expert Getty Huisman-de Waal van UMC St Radboud in Nijmegen in haar proefschrift.

Totaal parenterale voeding (TPV) is een levensreddende behandeling voor patiënten met ernstig darmfalen. TPV wordt toegediend via de veneuze bloedbaan, meestal in de vorm van een centraalveneuze katheter, een geïmplanteerde onderhuidse poort (Port-aCath) of een arterioveneuze fistel (shunt).

Veel patiënten met TPV hebben last van vermoeidheid, depressie en sociale beperkingen. Hun kwaliteit van leven hangt vaak samen met ervaren complicaties.

Volgens Getty Huisman-de Waal moeten verpleegkundigen het aantal lijncomplicaties verminderen en meer aandacht schenken aan psychosociale problematiek.

Aan de vermoeidheid, een van de belangrijkste problemen, is volgens de verpleegkundig expert eigenlijk nog weinig te doen. “Daarom is het belangrijk dat TPV-verpleegkundigen zich meer bewust zijn van dit probleem, informatie kunnen verstrekken en het bespreekbaar kunnen maken met de patiënt”, aldus Huisman-de Waal.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.