Skip to main content
Top

Programma

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Terug naar beginpagina

09.00 uur Ontvangst en registratie

10.00 uur Welkomstwoord en inleiding
Wat weten we al? Interactieve sessie met uw mobiele telefoon
Annelies Pool-Goudzwaard, voorzitter NVMT, universitair docent en wetenschappelijk onderzoeker, afdeling, Neuroscience, Faculteit der Gezondheidswetenschappen en Medicijnen, ErasmusMC, Rotterdam. Manueel therapeut / diagnostisch expert, paramedisch centrum Impact, Zoetermeer.
Aan de hand van 12 vragen die u met uw smartphone (anoniem) kunt beantwoorden, krijgen de sprekers een goed beeld van de kennis die er reeds is én waar nog een kennisbehoefte naar is. Zo worden de presentaties afgestemd op het gewenste niveau.
Iedere lezing zal binnen dat specifieke gebied omschrijven wat de laatste mogelijkheden zijn op chirurgisch gebied en vervolgens wordt besproken wat dit betekent voor u de therapie na een dergelijke ingreep.

10.30 uur Heup
Paul Kapitein, Orthopedisch Chirurg, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede. Aandachtsgebied heupchirurgie, protheses, primair en revisie, bekkenosteotomie en kinderorthopedie.
Een heupprothese is al jaren een van de meest succesvolle operaties. Mensen met een versleten heup kunnen voorspelbaar beter lopen na het plaatsen van een heupprothese. De laatste jaren is de direct anterieure benadering in opkomst. Ongeveer 10 % van de heupprotheses wordt inmiddels via deze benadering geplaatst. Deze benadering biedt voordelen boven de posterolaterale en de anterolaterale benadering. Voordelen bestaan uit een verminderde luxatiekans en ook minder spierschade waardoor sneller postoperatief herstel. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar we op grote schaal zijn overgegaan op deze benadering. Inmiddels plaatsen we meer dan 600 heupprotheses via deze benadering op jaarbasis. Deze nieuwe benadering heeft ook consequenties voor het natraject. Graag neem ik jullie mee in onze overwegingen en de specifieke voordelen voor de patient in het natraject bij deze direct anterieure benadering.

11.00 uur Knie
Dr. Ewoud van Arkel, Orthopedisch chirurg, Medisch Centrum
Haaglanden Westeinde, Den Haag.

Het ligt voor de hand om bij klachten te kiezen voor een relatief eenvoudige ingreep door een deel van de meniscus weg te halen. Er is echter gebleken dat dit op lange termijn meer kans op slijtage geeft. Daarom kan beter gekozen worden voor bijvoorbeeld het hechten van de meniscus. Vroeger werden meniscussen zelfs zonder pardon verwijderd als mensen daar pijnklachten hadden. Inmiddels zijn specialisten daar een stuk terughoudender in en kunnen we een deel van de meniscusletsel ook via de kijkoperatie met goed resultaat hechten. Moet een meniscus toch worden verwijderd, dan kan dat bij mensen die hun knieën veel gebruiken – en bijvoorbeeld geen zittend beroep hebben – toch problemen opleveren en bestaat de mogelijkheid van een meniscustransplantatie.


11.30 uur Koffiepauze

12.00 uur Cervicaal radiculair syndroom 
Dr. Carmen Vleggeert-Lankamp, neurochirurg, LUMC, Leiden.

12.30 uur Schouder
Rob Bogie, Orthopedisch chirurg, St. Anna Ziekenhuis, Eindhoven.
De huidige orthopedische inzichten op het gebied van
schouderinstabiliteit en letsels van de rotator cuff worden besproken.
Daarnaast zullen gezien de snelle ontwikkeling binnen de
(arthroscopische) schouderchirurgie de nieuwste chirurgische
technieken aan bod komen.

13.00 uur Lunch

14.00 uur De endoscopische H.N.P. operatie
George Homminga, Orthopedisch chirurg, kliniek NedSpine, Ede.
Bij iedere vorm van chirurgie dient de basis te zijn het pathologische proces te corrigeren en de gezonde weefsels te sparen. Voor de wervelkolomchirurgie betekent dit geen schade toebrengen aan spierweefsel en de stabiliteit niet aan tasten. Met de introductie van de micro-tube technieken eind vorige eeuw werd een grote sprong voorwaarts gemaakt om deze principes te verwezelijken.

14.30 uur Enkel 
Dr. Sjoerd Stufkens, Orthopedische chirurg, AMC, Amsterdam.

15.00 uur Wat gaan we doen? Interactieve sessie met uw mobiele
telefoon

Annelies Pool-Goudzwaard
Middels het (anoniem) beantwoorden van dezelfde 12 vragen van de
ochtend wordt gekeken of bepaalde thema’s nog extra toelichting
kunnen gebruiken. 

15.30 uur Einde programma 

• Inschrijven via abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal € 150,-
• Inschrijven alleen toegang congres € 250,-
• Al abonnee? Schrijf u dan hier in

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Gerelateerde informatie