Skip to main content
main-content
Top

18-02-2015 | Nieuws

Proactieve ouderenzorg eerste lijn niet kosteneffectief

Proactieve ouderenzorg in de eerste lijn zorgt voor hogere zorguitgaven zonder meetbaar resultaat. Tenminste, als het gaat om het zogenaamde Zorg uit voorzorg- programma. Silke Metzelthin et al. deden hier onderzoek naar en schrijven erover in Age and Ageing.

De Nederlanders onderzochten eerder wat een interdisciplinair eerstelijnszorgprogramma voor thuiswonende ‘kwetsbare’ ouderen oplevert, door te vergelijken met gewone zorg. De interventie bestond onder meer uit een inventarisatie van bestaande problemen en een op maat gesneden behandelplan. Huisarts en POH vormden de spil en werkten samen met ergo- en fysiotherapeuten.

 

Na 6, 12 en 24 maanden was er geen sprake van significante verschillen tussen beide groepen als het ging om onder andere functieverlies en kwaliteit van leven. In de laatste studie zijn de kosten in kaart gebracht. Mensen in de interventiegroep maakten meer gebruik van eerstelijnszorg, maar daar stond geen vermindering van andere kosten tegenover (zoals ziekenhuis- of verpleeghuiszorg). In twee jaar tijd waren de gemiddelde totale zorgkosten ongeveer 6.000 euro meer voor iemand in de interventiegroep (26.503 versus 20.550 euro).

 

De auteurs stellen dan ook dat implementatie van het programma op grotere schaal niet te rechtvaardigen valt.

 

Lees het artikel/abstract Reducing disability in community-dwelling frail older people: cost-effectiveness study alongside a cluster randomised controlled trial van Metzelthin et al. in Age and Ageing.

 

Bron: Medisch Contact / Sophie Broersen

Tip

Bekijk de on-demand web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen met prof. Erik J.A. Scherder en Ard Schenk. Deze web-tv is onderdeel van het abonnement BSL Fysiotherapeut Totaal en is voor (proef)abonnees gratis te volgen.

Accreditatie | 2 punten voor de registers algemeen en geriatriefysiotherapeut

 

Meer artikelen over Algemeen of Geriatriefysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.