Skip to main content
main-content
Top

01-10-2015 | Nieuws

Prednison bij reumatische aandoeningen maakt huid gevoeliger

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten bij patiënten met een reumatische aandoening en prednisongebruik extra alert zijn op de gevoelige, kwetsbare huid van deze patiënten. Hier kunnen makkelijk wondjes op ontstaan. BijzijnXL heeft de speciale toets Reumatische aandoeningen waarin dit aan bod komt.

In het bijbehorende artikel over het onderwerp, verschenen in BijzijnXL nr. 8 (2015) wordt verder ingegaan op de verpleegkundige aspecten. Daarin neemt het hoofdstuk ‘huidverzorging’ en belangrijke plaats in. Door overmatig transpireren ontstaat er nogal eens intertrigo (smetten) of decubitus. Bij prednisongebruik wordt de huid dunner, wat de kans op wondjes weer groter maakt.

Ontstekingsverschijnselen

Reumatische aandoeningen komen frequent voor en zijn te onderscheiden in aandoeningen waarbij ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan (reumatoïde artritis) en aandoeningen waarbij de kwaliteit van het weefsel achteruitgaat door slijtage- en verouderingsverschijnselen (artrose en osteoporose). We scharen deze aandoeningen onder de naam ‘reuma’.

Toets

De online kennistoets Reumatische aandoeningen gaat over onder meer de symptomen en behandeling van reumatoïde artritis, artrose en osteoporose en over de specifieke zorg voor cliënten met reumatische aandoeningen.

Het bij de toets behorende artikel is verschenen in Bijzijn XL nr. 8 (2015).

Als je de toets met goed resultaat aflegt, ontvang je 2 accreditatiepunten. Ga hier naar de toets.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten