Skip to main content
main-content
Top

04-04-2012 | Nieuws

PRE-DELIRIC voorspelt kans op delier

Door digitaal een korte vragenlijst te doorlopen, kunnen verpleegkundigen en artsen op de IC voorspellen of een patiënt een delier ontwikkelt tijdens hun opname. Het PRE-DELIRIC model is onderdeel van het promotieonderzoek van verpleegkundige en onderzoeker Mark van den Boogaard van het UMC St Radboud. Er is ook een app van beschikbaar.

Aan de hand van tien risicofactoren, zoals leeftijd, het gebruik van sedativa en morfine en de aanwezigheid van een mogelijke infectie, kan worden voorspeld hoe groot de kans is dat een IC-patiënt binnen 24 uur na opname een delier ontwikkelt. Nadat digitaal tien vragen zijn beantwoord, verschijnt een percentage dat het risico weergeeft. Door tijdig maatregelen te nemen, stelt van den Boogaard, kan voorkomen worden dat de patiënt daadwerkelijk een delier ontwikkelt. Bijvoorbeeld door een lage dosis haloperidol toe te dienen. Aan zijn onderzoek deden ruim 3000 patiënten uit vijf Nederlandse ziekenhuizen mee.

Opvallend is dat verpleegkundigen en artsen niet zo goed zijn in het voorspellen hoe groot de kans is dat hun patiënt een delier krijgt. Van den Boogaard liet ze voorspellingen hierover doen en die bleken sterk af te wijken van het PRE-DELIRIC model. ‘Dat toont aan dat het model van toegevoegde waarde is’ schrijft van den Boogaard in zijn proefschrift Delirium in Intensive Care Patients, waar hij cum laude op is afgestudeerd.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.