Skip to main content
main-content
Top

31-08-2012 | Nieuws

Powernap verhoogt patiëntveiligheid

Verpleegkundigen die onregelmatige diensten draaien, hebben vaker last van vermoeidheidsklachten dan collega’s met een regelmatig rooster. Ook lopen zij meer risico op het krijgen van een burn-out. Een dagelijkse powernap kan hier verandering in brengen, blijkt uit onderzoek van hbo-v’er Nelleke Veenboer. Verpleegkundigen zijn minder vermoeid en werkprestaties,welbevinden en alertheid nemen toe na een middagdutje.

Uit (inter)nationale onderzoeken blijkt dat onregelmatig werken niet gezond is.  Verminderde nachtrust en onregelmatigheid kunnen zorgen voor stemmingsstoornissen, verminderde werkprestatie en cognitieve problemen. Door overwerken en het draaien van meerdere diensten achter elkaar, stijgt de kans op het maken van fouten nog meer.
Student hbo-verpleegkunde Nelleke Veenboer van de Hogeschool Utrecht deed hier onderzoek naar. Zij onderzocht door middel van een literatuurstudie, of een powernap een bijdrage kan leveren aan de gezondheidstoestand van de verpleegkundige. Vanuit de gedachte dat als verpleegkundigen minder vermoeid zijn, ze ook veiliger zullen werken. Naast het doen van literatuuronderzoek interviewde de student drie experts: een ziekenhuisverpleegkundige, een expert op het gebied van patiëntveiligheid en een Inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Veenboer concludeert dat verpleegkundigen na een powernap inderdaad alerter zijn en dat dit effect voor langere tijd aanhoudt. Het gaat dan om een kortdurende slaap van tussen de zeven en dertig minuten, tijdens dag-, avond-, en nachtdiensten. Toch benadrukt de student dat het om een tijdelijk hulpmiddel gaat om vermoeidheidsklachten te verminderen. Er is volgens haar een landelijk onderzoek nodig om erachter te komen hoeveel verpleegkundigen last hebben van vermoeidheid en welke factoren meespelen.

In Amerika is de powernap al langer een bekend fenomeen. De Amerikaanse slaaponderzoeker  Sara C. Mednick raadt iedereen aan een middagdutje op het werk te doen. Zelf rolt ze ’s middags een matje uit onder haar bureau om een powernap te doen. Voor verpleegkundigen  is dat lastiger, merkt één van de geïnterviewden in Veenboer’s onderzoek terecht op. ‘Misschien dat op sommige afdelingen tijd kan worden ingepland voor een powernap maar op onze afdeling helaas niet. We zijn al blij als we even kort koffie kunnen drinken en zelfs dat schiet er heel vaak bij in.’

Lees het hele onderzoek ‘Powernap, de nieuwe koffie’ hier.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.