Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Positioning the patient and operating table in endoscopic surgery

Auteur : Prof. Dr. Johan F. Lange, PhD

Gepubliceerd in: The Technical Principles of Endoscopic Surgery

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

The positioning of the patient and operating table is even more important in endoscopic surgery than in conventional surgery. In this respect, the overview and exposure of the operative site are paramount, as are the freedom of movement of the surgeon and ergonomics. Every endoscopic operation relates to a specific position of the patient and operating table. It is essential that this is addressed by the operating team during the Time Out procedure, before the operation. Positioning per se, especially with regard to extremes (e.g., low anterior resection of the rectum, adrenal gland resection), occurs without complications if appropriate precautionary measures are taken.
Literatuur
1.
go back to reference Broeders IAMJ, Kalisingh SS. Handboek endoscopische chirurgie. 2009. Chapter 23 Positionering van patiënt en operatietafel bij endoscopische chirurgie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Broeders IAMJ, Kalisingh SS. Handboek endoscopische chirurgie. 2009. Chapter 23 Positionering van patiënt en operatietafel bij endoscopische chirurgie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
Positioning the patient and operating table in endoscopic surgery
Auteur
Prof. Dr. Johan F. Lange, PhD
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2905-2_12