Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Nursing 6/2018

01-06-2018 | Ouderen

Polyfarmacie: herken de risico’s

Auteurs: Inge Rinzema, Linda Wijma-Vos, Francine Aarts

Gepubliceerd in: Nursing | Uitgave 6/2018

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Niet alleen wijsheid komt met de jaren: ook het medicijngebruik neemt vaak toe bij ouderen. Waarop moet je letten bij ouderen die meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruiken?
Literatuur
1.
go back to reference Verduijn MM, Leendertse AJ, Moeselaar A, De Wit NJ, Van Marum RJ. Multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. Huisarts en wetenschap 2013;56(8):414-9.CrossRef Verduijn MM, Leendertse AJ, Moeselaar A, De Wit NJ, Van Marum RJ. Multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. Huisarts en wetenschap 2013;56(8):414-9.CrossRef
3.
go back to reference Inge Rinzema is verpleegkundig specialist ouderenzorg bij ZINN Gezondheidszorg in Haren, voorzitter van het Landelijk netwerk Verpleegkundig Specialisten Verpleeghuis en (aspirant) bestuurslid bij V&VN Verpleegkundig Specialisten. Linda Wijma-Vos is verpleeghuisapotheker bij het Martini Ziekenhuis in Groningen. Inge Rinzema is verpleegkundig specialist ouderenzorg bij ZINN Gezondheidszorg in Haren, voorzitter van het Landelijk netwerk Verpleegkundig Specialisten Verpleeghuis en (aspirant) bestuurslid bij V&VN Verpleegkundig Specialisten. Linda Wijma-Vos is verpleeghuisapotheker bij het Martini Ziekenhuis in Groningen.
4.
go back to reference De verpleegkundig specialist is een relatief nieuw beroep in Nederland. Een VS is een verpleegkundige die een tweejarige masteropleiding heeft afgerond en zich richt op een specifieke patiëntengroep. Een VS mag bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld het voorschrijven van receptplichtige medicatie. De verpleegkundig specialist is een relatief nieuw beroep in Nederland. Een VS is een verpleegkundige die een tweejarige masteropleiding heeft afgerond en zich richt op een specifieke patiëntengroep. Een VS mag bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld het voorschrijven van receptplichtige medicatie.
5.
go back to reference De namen van de patiënten zijn gefingeerd. De namen van de patiënten zijn gefingeerd.
6.
go back to reference Temazepam is een benzodiazepine dat in Vlaanderen niet op de markt is Temazepam is een benzodiazepine dat in Vlaanderen niet op de markt is
7.
go back to reference Een praktijkondersteuner van de huisarts (POH) is vaak een verpleegkundige, soms een doktersassistent met extra opleiding. In Vlaanderen bespreekt de thuisverpleegkundige dit direct met de huisarts. Een praktijkondersteuner van de huisarts (POH) is vaak een verpleegkundige, soms een doktersassistent met extra opleiding. In Vlaanderen bespreekt de thuisverpleegkundige dit direct met de huisarts.
Metagegevens
Titel
Polyfarmacie: herken de risico’s
Auteurs
Inge Rinzema
Linda Wijma-Vos
Francine Aarts
Publicatiedatum
01-06-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Nursing / Uitgave 6/2018
Print ISSN: 1381-5911
Elektronisch ISSN: 2468-1431
DOI
https://doi.org/10.1007/s41193-018-0090-9

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Nursing 6/2018 Naar de uitgave

In de wetenschap

In de wetenschap

Redactioneel Alexia

Onrust