Skip to main content
main-content
Top

17-12-2018 | Podotherapie | Nieuws

Zolen effectief voor pijnvermindering hallux valgus

De podotherapeut ziet vaak mensen met hallux valgus. Omdat een operatieve behandeling ingrijpend kan zijn, gaan veel patiënten op zoek naar een niet-operatieve behandeling, waarbij ze vaak uitkomen bij de podotherapeut. Eén van de niet-operatieve behandelingen voor hallux valgus zijn zolen. De resultaten van een recent gepubliceerde studie onderstrepen de effectiviteit van zolen op pijnvermindering bij hallux valgus.


Methode

In deze studie werden in totaal 53 mensen onderzocht. De belangrijkste uitkomstmaat was pijn, gemeten met de VAS-score. Ook kwaliteit van leven, patiënttevredenheid en therapietrouw werden gemeten. Tevens werden radiologische metingen uitgevoerd, waarmee de intermetatarsale hoek en hallux valgus hoek gemeten werden. Deze metingen vonden plaats na 3, 6, 12, 16 en 24 maanden.      

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de VAS-scores waarmee pijn gemeten werd significant verbeterden, waarbij het beste resultaat behaald werd na 12 maanden. De radiologische metingen lieten zien dat de hallux valgus hoek en de intermetatarsale hoek niet veranderden door het dragen van zolen. Naast pijnvermindering bemerkten de onderzoekers een hoge patiënttevredenheid onder de deelnemers van het onderzoek. Al met al lijken zolen dus effectief voor pijnvermindering bij mensen met een hallux valgus. De onderzoekers geven wel aan dat het voor podotherapeuten van belang is om verwachtingen van de patiënt goed te managen. Het is hierbij van belang dat je de patiënt aangeeft dat het onwaarschijnlijk is dat de stand van de grote teen verbetert door zolen, maar dat ingezet wordt op andere uitkomstmaten zoals pijnvermindering, functieverbetering en kwaliteit van leven.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Nakagawa R et al. J Orthop Sci. 2018. DOI:10.1016/j.jos.2018.11.003 (betaalde versie)

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...