Skip to main content
main-content
Top

29-06-2020 | Podotherapie | Nieuws

Valpreventie: Welke oefeningen zijn effectief om het evenwicht bij ouderen te vergroten

Het is bewezen dat fysieke activiteit effectief is om het verval van het evenwicht bij ouderen tegen te gaan, maar welke oefeningen kunnen het evenwicht vergroten? Dat stond centraal in een systematische review die gepubliceerd werd in Medicine.

Fysieke achteruitgang
Vermindering van spierkracht en coördinatie van de onderste ledematen vergezeld van verminderde evenwichtscontrole zijn het resultaat van een fysieke achteruitgang in een ouder wordend lichaam. Samen met verminderde cognitieve functies leiden deze stoornissen tot een hoger valrisico bij ouderen. Meer dan 30% van de mensen van 65 jaar of ouder  ervaart gemiddeld 1 val per jaar.

Valpreventie
Om verdere gevolgen van dergelijke gebeurtenissen te voorkomen, is het cruciaal om het risico op vallen onder deze populatie te verminderen. Inactiviteit is bedoeld als een factor die de afname van lichaamsfuncties versnelt met een negatief effect op de balanscontrole. Fysieke activiteit gaat dit fenomeen tegen. Het is bewezen dat senioren met een verslechterd evenwicht vaker een val zullen ervaren dan senioren met een ongestoorde houdingsregulatie. Dat onderstreept  het belang van balanstraining bij ouderen. Het is echter nog steeds onzeker welk type oefening hiervoor het meest effectief kan zijn.

Oefeningen
Hogere niveaus van fysieke activiteit verminderen de algehele morbiditeit en mortaliteit en het risico op vallen tussen 30% en 50%. Vooral beenkrachttraining en balanstraining zijn geïdentificeerd als geschikte methoden om het risico op vallen te verminderen. Evenwicht is echter de basis van het vermogen om rechtop te staan en mee te bewegen, daarom moet evenwichtstraining ook een belangrijke rol spelen bij valpreventie.
De volgende oefeningen werden geanalyseerd: weerstand en aerobe oefeningen, balanstraining, T-bow © en wiebelbordtraining, aërobe stap- en stabiliteitsbaltraining en aangepaste fysieke activiteit en Wii Fit-training.

Resultaat
Het doel van deze systematische review was om verschillende soorten oefeningen te analyseren die gericht zijn op het verhogen van het statische evenwicht bij ouderen. De geanalyseerde onderzoeken toonden allemaal verbeteringen in het evenwichtsvermogen na de interventieperiode. Weerstands- en aërobe training, balanstraining, T-bow © en wobble board-training, aerobic step en stabiliteitsbal, en aangepaste fysieke activiteit en Wii Fit-training lijken allemaal effectieve oefenprogramma's te zijn die het evenwichtsvermogen bij ouderen kunnen vergroten.

Conclusie
De balans van het menselijk lichaam, vooral bij ouderen, is een belangrijk aspect dat effectief kan worden verhoogd door verschillende oefentrainingsmiddelen. Het is belangrijk om lichaamsbeweging bij oudere mensen te stimuleren, aangezien bij deze studie in de controlegroepen een negatief effect te zien is op de balansprestaties.

Wilt u het artikel nalezen?

DOI: 10.1097/MD.0000000000016218

Thomas, E., Battagia, G., Patti, A., Brusa, J., Leonardi, V., Palma, A., Bellafiore, M. Physical activity programs for balance and fall prevention in ederly. Medicine: 98, 27 (2019)

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten