Skip to main content
main-content
Top

28-05-2018 | Podotherapie | Nieuws

Software om genezing ulcera te monitoren lijkt betrouwbaar

Door de komst van digitale camera’s en smartphones is het steeds makkelijker geworden om foto’s te maken van ulcera om de genezing te monitoren. Een mooie maat om de genezing van een ulcus bij te houden is het meten van de oppervlakte van het ulcus, maar hoe doe je dat op een goede manier?

 Je kunt natuurlijk de lengte met de breedte vermenigvuldigen of de oppervlakte overtrekken op ruitjespapier en ruitjes tellen. Een meer moderne manier is om het door de computer voor je te laten berekenen, bijvoorbeeld met behulp van digitale foto's en het gratis beeldverwerkingsprogramma ImageJ.

In het International Wound Journal is vorig jaar een betrouwbaarheidstudie gepubliceerd naar het meten van de oppervlakte van wonden met behulp van digitale foto’s en het gratis beeldverwerkingsprogramma ImageJ. De resultaten waren veelbelovend.

Methode
In het onderzoek werd van 31 ulcera de oppervlakte door 5 podotherapeuten berekend. Een van de podotherapeuten was bekend met ImageJ en heeft in 1 sessie van 15 minuten de andere podotherapeuten bijgeschoold. Vervolgens konden alle podotherapeuten aan de slag om de oppervlakten van de ulcera te meten. Overigens deden ze dat aan de hand van foto’s van overtrekpapier waarop de omtrek van een ulcus was aangegeven.

Resultaten
De resultaten waren zeer bemoedigend. De correlatie tussen de metingen van de verschillende podotherapeuten was zeer hoog (>0,99) en er kon geen enkel significant verschil gevonden worden tussen de verschillende beoordelaars. Voor 2 beoordelaars is ook nog de test-hertest betrouwbaarheid gemeten. Ook deze was zeer goed (0,997 en 0,999).

Conclusie
De conclusie kan zijn dat de betrouwbaarheid van Image J voor het bepalen van de oppervlakte van wonden zeer groot is. Het zou dus een goede optie kunnen zijn om de oppervlakte van ulcera te berekenen voor podotherapeuten die veel met ulcera in aanraking komen.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1111/iwj.12769  (De abstract is gratis te lezen, het volledige artikel alleen met inlog of koop).

Jeffcoate WJ, Musgrove AJ, Lincoln NB. Using image J to document healing in ulcers of the foot in diabetes. Int Wound J 2017;141137-1139

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten