Skip to main content
main-content
Top

06-11-2019 | Podotherapie | Nieuws

Mensen met jicht hebben veel problemen om geschikt schoeisel te vinden

Het vinden van geschikte schoenen blijkt voor mensen met jicht niet makkelijk. Recent onderzoek heeft in kaart gebracht waar ze tegenaan lopen en welke keuzes ze maken.

Jicht komt veel voor in de voet en vooral in het eerste metatarsofalangeale gewricht. Het valt daarbij op dat mensen met jicht ook vaak slecht passend schoeisel dragen met gebrekkige demping en ondersteuning, hetgeen de klachten allen nog maar kan verergeren. Schoeisel met een goede demping en ondersteuning zou een effectieve niet medicamenteuze behandeling kunnen zijn. Op dit moment is er echter weinig bekend over de ervaringen van mensen met jicht met schoeisel. Daarom is er een studie gedaan onder mensen met jicht om hun ervaringen met het vinden van schoeisel en de keuzes die zij daarbij maken in kaart te brengen.

Online enquête
Er werd een online enquête afgenomen bij mensen die een website bezochten die educatie over het omgaan met jicht verzorgde. De vragenlijst bestond uit 17 vragen. De vragen bestonden uit demografische gegevens, het type schoeisel dat mensen droegen, hoe moeilijk het was om passend schoeisel te vinden en factoren die van invloed waren op de schoenkeuze. De analyse van de resultaten was deels kwantitatief en deels kwalitatief.

Resultaten
83 mensen vulden de enquête in. 76 van hen vulden ook de vragen over schoeisel volledig in. Ze gaven aan voornamelijk gesloten sportschoenen, stevige wandelschoenen of gesloten instappers te dragen. Slechts 16% droeg orthopedische schoenen. Comfort, pasvorm en gemak van aan- en uittrekken waren de belangrijkste factoren bij de keuze voor het schoeisel. Meer dan de helft gaf aan moeite te hebben om schoeisel te vinden.

Conclusie
De conclusie van het artikel is dat mensen met jicht comfortabele schoenen nodig hebben met een wijde opening, soepel materiaal en een verstelbare sluiting. De grootste problemen worden ondervonden bij het vinden van schoenen die breed genoeg zijn, werkschoenen / gepast voor op het werk en dan ook nog eens mooi genoeg zijn.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-018-0313-y

Brenton-Rule A, Dalbeth N, Edwards NL, Rome K. Experience of finding footwear and factors contributing to footwear choice in people with gout: a mixed methods study using a web based survey. Journal of Foot and Ankle Research, 2019 12:3

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten