Skip to main content
main-content
Top

25-09-2018 | Podotherapie | Nieuws

Hoge hakken dragen? Lagere kwaliteit van leven

De meeste volwassen vrouwen hebben wel eens hoge hakken gedragen en afhankelijk van hun beroep dragen sommigen zelfs dagelijks hoge hakken. Voor podotherapeuten is het algemeen bekend dat dit voor veel voetklachten kan zorgen, maar minder bekend is wat het uiteindelijk doet met de kwaliteit van leven. Daarom leek het een aantal Spaanse onderzoekers een goed idee om dit eens uit te zoeken.


Het onderzoek werd uitgevoerd bij 120 vrouwen die gerekruteerd werden bij de podotherapeutische kliniek van de universiteit van La Coruna. Van deze vrouwen droeg de helft hoge hakken, de andere helft deed dit niet. Dit werd bepaald door simpelweg de hoogte van de hak te meten, van de grond tot de bovenkant van de hak aan de achterkant, waarbij drie centimeter als grens genomen werd tussen een hoge en een lage hak. De voet gerelateerde kwaliteit van leven werd gemeten met behulp van een gevalideerde vragenlijst met de naam: Foot Health Status Questionnaire (FHSQ).

Hoewel de groepen niet significant verschilden in leeftijd, lengte, gewicht en BMI, waren er wel significante verschillen in de resultaten van de FHSQ. De vrouwen die op hoge hakken liepen scoorden gemiddeld significant lager op hun aan de voet gerelateerde kwaliteit van leven. Daarnaast scoorden ze ook lager op hun kwaliteit van leven gerelateerd aan hun algemene gezondheid.

De onderzoekers concluderen dan ook het dragen van hoge hakken een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. Verder stellen ze dat het minimaliseren van het gebruik van hoge hakken mogelijk positieve effecten kan hebben op de algehele gezondheidstoestand.

Wilt u het besproken artikel nalezen:
http://dx.doi.org/10.1590/1806-9282.64.04.324

López-López D, Maranon-Medina J, Losa-Iglesias ME, Calco-Lobo C, Rodríguez-Sanz D, Palomo-López, Becerrode Bengoa Vallejo R.(2018) The influence of heel hight related on quality of life on the foot in a sample of women. Rev.Assoc.Med.Bras; 64(4):324-9.

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten