Skip to main content
Top

30-09-2019 | Podotherapie | Nieuws

Hellingshoeken meten met je iPhone? Volgens onderzoek kan het

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Levert de ‘waterpas’-functie van de Meten-app’ op de iPhone en iPad betrouwbare meetgegevens op in vergelijking met een gevalideerde digitale hellingshoekmeter? Deze vraag stond centraal in onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in the Journal of Foot and Ankle Research.

Podotherapeuten meten regelmatig de range of motion van de enkel tijdens een podotherapeutisch onderzoek. Dit wordt gedaan om te bepalen of er sprake is van een spitsstand van de enkel of dat er sprake is van een beperking in de dorsaalflexie die negatieve consequenties kan hebben voor het normale gaan. Het doel van de hier besproken studie is te beoordelen of de ‘waterpas’ functie van de ‘meten-app’ op de iPhone betrouwbaar en valide is om te gebruiken voor dit doel, wanneer deze wordt vergeleken met een gevalideerde digitale hellingshoek meter.

Methode

Om de intra- en interbeoordelersbetrouwbaarheid en de validiteit te bepalen werden 168 metingen gedaan bij 21 mensen. Bij de deelnemers werd door 2 ervaren beoordelaars de dorsaalflexie gemeten tijdens een belaste meting met zowel de knie gebogen als gestrekt. Dit werd gedaan met de I-phone app en met de digitale hellingshoek meter. De metingen werden in de tijd alle 2 keer uitgevoerd. De validiteit werd daarnaast ook nog eens bepaald op oppervlakten waarvan de hellingshoek vooraf bekend was (0 en 15 graden). Betrouwbaarheid en validiteit werden bepaald door intraclass correlation coefficients (ICC) te berekenen. Daarnaast werden Bland Altman plots gemaakt, werd de standaardfout berekend en werd de minimaal detecteerbare verandering bepaald.

Resultaat

De bepaalde intra-beoordelaarsbetrouwbaarheid was goed te noemen voor de belaste meting met de knie gestrekt (ICC 0.85). Alle andere maten van betrouwbaarheid kwamen nog beter uit de test met ICC waardes van boven de 0,90, hetgeen excellente betrouwbaarheid aangeeft. De validiteit met betrekking tot de oppervlakten met een bekende hellingshoek was perfect (ICC 1,0). De conclusie is dan ook dat de iPhone meten-app goed gebruikt kan worden om hellingshoeken te meten om de dorsaalflexie van volwassenen te meten tijdens de belaste meting van het bovenste spronggewricht.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.1186/s13047-019-0347-9

Banwell HA, Uden H, Marshall N, Altmann C, Williams CM. The iPhone Measure app level function as a measuring device for the weight bearing lunge test in adults: a reliability study. Journal of Foot and Ankle Research (2019) 12:37

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.