Skip to main content
main-content
Top

29-06-2020 | Podotherapie | Nieuws

De effecten van stijve en flexibele rocker profielen onderzocht

In Podosophia nr. 3 komt een interview met revalidatiearts Klaas Postema. Hij refereert onder meer naar onderzoek over de effecten van stijve en flexibele rockerprofielen. Dat betreft het volgende onderzoek uit 2017.

De meeste wonden worden ontwikkeld op de voorvoet en de hallux voornamelijk als gevolg van veranderingen in voetstructuren, dit leidt tot verhoogde druk op deze locaties. In de literatuur wordt soms gesteld dat ook de dorsaalflexie van de tenen beperkt moet worden om ervoor te zorgen dat de grondreactiekracht over een groter gebied wordt verdeeld. Tot dusver is er geen studie geweest die het verschil in effect op plantaire druk tussen volledig stijve rockers en flexibele rockerprofielen hebben geëvalueerd die alleen dorsaalflexie van de tenen mogelijk maakt. Het doel van deze studie is om dit verschil in effect te evalueren.

Rockerprofiel
Bij het ontwerpen van een rockerprofiel zijn er verschillende functies die kunnen worden gewijzigd om de gewenste belasting te bereiken. De apex positie, die het begin van de rocker op de lengteas van de schoen aangeeft, is een van deze variabelen. Eerdere studies hebben aangetoond dat het ontlasten van de voorvoet werd bereikt door een apex positie tussen de 50% en 60% van de lengteas, gemeten vanaf de hiel.

Schoenen
Dit onderzoek is uitgevoerd bij 29 vrouwen. Schoenen met dubbele diepte (zoals Refresh-X, Dr Comfort, Mequon, WI, USA) in maat EU38, 39 en 40 werden gebruikt voor deze studie. Voor elke maat werden twee paren aangepast en één niet-gemodificeerd paar werd gebruikt als controle. De originele zolen van de gemodificeerde paren werd vervangen door 20mm EVA (63 durometers, shore A).
De aangepaste schoenen maakten in totaal vier experimentele configuraties mogelijk; 1) flexibel met apexpositie op 50% (Flex50), 2) stijf met apexpositie op 50% (Rigid50), 3) flexibel met apexpositie op 60% (Flex60) en 4) stijf met apexpositie op 60% (Stijf 60).
Voor stijve configuraties werden de schoenen verstijfd met verwijderbare carbon inzetstukken. Voor flexibele configuraties en controleschoenen werd een kartonnen inzetstuk van dezelfde dikte gebruikt.

Pedar-X
Er is gebruik gemaakt van Pedar-X om de inshoe meting uit te voeren. De sensoren van Pedar-X werden geplaatst op 7 gebieden, namelijk op de: hallux, tenen, mediale voorvoet, centrale voorvoet, laterale voorvoet, middenvoet en de hiel. Voor elk gebied werd de piekdruk, maximale gemiddelde druk en de kracht-tijdintegraal berekend.

Resultaat
In zowel de centrale als laterale voorvoet was een significante afname in piekdruk te zien voor alle rockers vergeleken met de controle (p<0.001). Dit is ook gevonden voor de maximale gemiddelde druk bij de laterale voorvoet, terwijl bij de centrale voorvoet alleen rockers met de apex gepositioneerd op 50% resulteerden in een significante afname in maximale gemiddelde druk. In beide gebieden resulteerden de stijve rockers significant lager piek druk en maximale gemiddelde druk vergeleken met de flexibele rocker.

Conclusie
Het gebruik van stijve rockers resulteert in een grotere verlaging van de plantaire druk van de voorvoet, maar in een slechtere toename van de plantaire druk bij de hallux in vergelijking met rockers die dorsaalflexie van de tenen mogelijk maken.

Wilt u het artikel nalezen? (tegen betaling)

DOI: 10.1016/j.gaitpost.2017.08.008

Reints, R., Hijmans, J.M., Burgerhof, J.G.M., Postema, K. & Verkerke, G.J. (2017) Effects of flexible and rigid rocker profiles on inshoe pressure. Gait & Posture, 58, 287 - 293

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten