Skip to main content
main-content
Top

29-05-2018 | Podotherapie | Nieuws

Blootvoets hardlopen heeft geen effect op je reactiesnelheid

Krijg je een snellere reactietijd van blootvoets hardlopen? Dit blijkt niet zo te zijn volgens een pilotstudie die in april verscheen in PeerJ. waarbij onderzoekers hebben gekeken naar verschil in reactiesnelheid tussen blootvoets hardlopers en geschoeide hardlopers.

New Content Item © yulkapopkova / Getty Images / iStock

Er zijn veel verhalen over “barefoot running” of blootvoets hardlopen. Het zou om allerlei redenen beter zijn dan geschoeid hardlopen. Inmiddels is bekend dat iemand die blootvoets hard loopt over het algemeen een ander looppatroon aanneemt dan iemand die op schoenen loopt. Bij de meerderheid van de geschoeide lopers zie je namelijk een hiellanding en bij vrijwel alle hardlopers op blote voeten zie je een voorvoetlanding. Er is echter ook een verhaal dat je een snellere reactie krijgt van blootvoets hardlopen. Dit zou komen doordat je tijdens blootvoets hardlopen meer concentratie nodig hebt om oneffenheden en potentieel gevaarlijke objecten op de grond te vermijden. In PeerJ van April 2018 staat een artikel dat een vergelijking maakt in reactietijd tussen mensen wanneer ze blootvoets of geschoeid rennen. Wanneer blootvoets rennen meer aandacht vergt, wordt een tragere reactie op een andere taak verwacht.

De pilotstudie is gedaan bij 8 mannelijke lange afstand lopers die gedurende 10 minuten hard liepen op een loopband. De ene keer geschoeid, de andere keer niet. Tijdens de 10 minuten moesten de deelnemers reageren op het knipperen van een lamp door een knop in te drukken. De tijd tussen het knipperen van de lamp en het drukken op de knop wordt gezien als de reactietijd.

Hoewel proefpersonen rapporteerden dat ze zich tijdens blootvoets hardlopen meer moesten concentreren, werd dit niet bevestigd door een tragere reactie op de taak. Wel werden ze trager naar mate ze vermoeider raakten. Een oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat dit onderzoek is uitgevoerd op een veilige ondergrond. Misschien wordt het anders als je buiten gaat rennen.

Wilt u het besproken artikel nalezen: https://doi.org/10.7717/peerj.4605  

Snow et al. (2018), Barefoot running does not affect simple reaction time: an exploratory study. PeerJ 6:e4605; DOI 10.7717/peerj.4605

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten