De achillespees blijkt complexer dan gedacht. Het is namelijk niet één pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van de VU onder leiding van onder meer bewegingswetenschapper Huub Maas.
Deze ontdekking geeft nieuwe inzichten in het functioneren van een van de belangrijkste pezen in ons lichaam. Dit kan bijdragen aan nieuwe therapieën voor herstel van blessures. Goed nieuws voor hardlopers en andere sporters waarbij de achillespees vaak voor problemen zorgt.
De achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. Het kan tijdens het hardlopen lasten van meer dan 900 kg dragen. Ondanks zijn sterkte is hij erg vatbaar voor blessures en het is nog niet bekend welke factoren een goed of slecht herstel van blessures voorspellen. Maas: “De achillespees brengt de krachten van drie kuitspieren over op het skelet. Uit de studie blijkt dat de verschillende peesdelen onafhankelijk van elkaar bewegen als slechts één van de drie kuitspieren actief is. Verder blijkt dat de subpezen verschillende stijfheden hebben en dat de stijfheid van de subpezen anders is dan verwacht. Dit kan mogelijk bijdragen in het begrijpen van het ontstaan en het herstel van peesblessures.”
Ongelijkmatige belasting
Onderzoek waarbij de achillespeeskrachten zijn gemeten, toont aan dat de belasting niet altijd gelijkmatig over het gehele dwarsdoorsnede-oppervlak van de pees wordt verdeeld. Dit is mogelijk omdat de achillespees verbonden is met drie kuitspieren, die verschillende eigenschappen en functies hebben. Maas: “Bij het maken van kniebuigingen, bewegen de verschillende delen van de achillespees ten opzichte van elkaar. Onderzoek naar deze relatieve bewegingen binnen de achillespees helpt de normale en pathologische functie ervan te begrijpen en geeft inzicht het ontstaan en herstel van peesblessures.”
Bron: VUmc
Publicatie informatie:
Taija Finni, Michel Bernabei, Guus C. Baan, Wendy Noort, Chris Tijs en Huub Maas: "Non-uniform displacement and strain between the soleus and gastrocnemius subtendons of rat Achilles tendon" in Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 11/2017 , doi: 10.1111 / sms.13001