Skip to main content
main-content
Top

21-03-2012 | Nieuws

Petitie voor bescherming beroepsgeheim

Een collectief, bestaande uit onder andere verpleegkundigen, artsen, ethici en geestelijk verzorgers zijn een petitie gestart om het beroepsgeheim te beschermen. Dat meldt het vakblad Mednet. De petitie is online te ondertekenen.

Ook therapeuten, journalisten, advocaten en notarissen maken deel uit van het collectief dat het initiatief heeft genomen voor de petitie. Reden hiervoor zijn twee affaires rond het beroepsgeheim: de uitspraken van neurochirurg Kees Tulleken over de gezondheidstoestand van prins Friso en de video-opnamen die Eyeworks maakte in het VU medisch centrum. Die affaires zouden schadelijk zijn geweest voor het vertrouwen dat burgers in geheimhouders moeten hebben, zo stelt het collectief in het Algemeen Dagblad.

De leden van het collectief wilden aanvankelijk een strafzaak tegen Tulleken beginnen maar dit blijkt wettelijk gezien onmogelijk. Alleen direct getroffenen mogen aangifte doen van schending van het beroepsgeheim. Dit vinden de initiatiefnemers onvoldoende en zij willen een wijziging in het strafrecht. Longarts Mariska Koster wijst er in het AD op dat slachtoffers van schending van het beroepsgeheim vaak een afhankelijkheidsrelatie hebben. Volgens haar zou het daarom goed zijn als ook derden straks aangifte mogen doen als een behandelaar zijn geheimhoudingsplicht schendt. Inmiddels hebben meer dan 250 mensen, waaronder veel verpleegkundigen, de petitie ondertekend.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.