Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2017 | Onderzoek | Uitgave 5/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2017

Perspectieven van zieke werklozen met psychische klachten: belemmeringen en oplossingen voor werkhervatting

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 5/2017
Auteurs:
Selwin Audhoe, Karen Nieuwenhuijsen, Jan Hoving, Judith Sluiter, Monique Frings-Dresen
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een verkorte Nederlandse weergave van het oorspronkelijk Engelstalige artikel ‘Perspectives of unemployed workers with mental health problems: barriers to and solutions for return to work’, gepubliceerd in Disabality and Rehabilitation (DOI:10.1080/09638288.2016.1242170). Het oorspronkelijke artikel is op aanvraag verkrijgbaar bij de eerste auteur.

Samenvatting

Doel van dit onderzoek is het inventariseren van belemmeringen en oplossingen voor werkhervatting vanuit het perspectief van zieke werklozen met psychische klachten. Daartoe werden semigestructureerde interviews bij 25 zieke werklozen met psychische klachten afgenomen. Alle deelnemers hadden te maken met meerdere problemen gerelateerd aan hun gezondheid, persoonlijke omstandigheden en omgeving. Drie typen zieke werklozen met psychische klachten werden onderscheiden op basis van hun attitude in het proces van terugkeer naar werk: (1) ‘wachtstand/passief’ (geen inzicht, focust alleen op de problemen); (2) ‘tussenfase’ (inzicht aanwezig maar passief); (3) ‘actiestand’ (is actief bezig, zoekt naar oplossingen voor werkhervatting of past deze toe). De conclusie van dit onderzoek is dat medische problemen slechts een deel van de problemen in deze groep zijn. Zij hebben hulp op maat nodig, gericht op het kunnen omgaan met problemen en het zoeken naar oplossingen hiervoor, waarbij inzicht in de drie typen onderscheiden werklozen richting kan geven aan verdere begeleiding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 5/2017 Naar de uitgave

Hoofdredactioneel

De ICF heeft de toekomst

OriginalPaper

Nieuws

In memoriam

Harma Bouwman